19 / 04 / 2024

Türkiye'nin millet bahçeleri! Her şehre bir millet bahçesi!

Türkiye'nin millet bahçeleri! Her şehre bir millet bahçesi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da vatandaşların hizmetine sunulan beş millet bahçesini takiben diğer şehirlere de en az bir millet bahçesi yapılacağını belirterek, bu hedefle tasarlanan 33 yeni park projesinin son aşamaya geldiğini söyledi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Başak-şehir, Kayaşehir, Hoşdere, Baruthane ve Çırpıcı Millet Bahçelerinin açılışıyla 100 günlük icraat programında yer alan taahhütlerinden birini daha yerine getirdiklerini belirtti. Erdoğan, "Hedefimiz, her şehrimize en az bir tane millet bahçesi kazandırmaktır. Şehirlerimizi yemyeşil hâle getirene kadar millet bahçelerimizle, ağaç dikimlerimizle ve diğer faaliyetlerimizle durmadan, usanmadan çalışmayı sürdüreceğiz" dedi.

"KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALAN YÜZDE 10 ARTTI"

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; İstanbulluların hizmetine sunulan 1,5 milyon metrekare büyüklüğe sahip beş millet bahçesiyle şehirde kişi başına düşen yeşil alan miktarının yüzde 10 arttığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Çeşitli projeler için yerinden edilen her ağaca karşı uygun bir yerde katbekat fazlasının dikilmesini ve yeşertilmesini sağladık. Sadece geçen yıl bu şehirde 180 bin yeni ağaç dikildi, aynı anlayışla 81 vilayetimize yaklaştık ve orman varlığımızı 1,5 milyon hektar artırdık. Toprakla buluşturduğumuz 4 milyarın üzerindeki fidan sayesinde ülkemizin her köşesini yeni ormanlarla buluşturduk. Anadolu'nun pek çok yerindeki kel tepeler gerçekleştirdiğimiz projeler sayesinde bugün insan boyunu geçen çam, sedir, meşe, ardıç ağaçlarıyla donanmış durumdadır."

18 ŞEHİRDE 33 YENİ MİLLET BAHÇESİ

Başakşehir Millet Bahçesi'nin 360 bin metrekare alan üzerinde kurulduğunu ve projenin İkitelli Şehir Hastanesi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu ve Kanal İstanbul gibi dev projelerin merkezinde yer aldığını belirten Erdoğan, "Bahçemiz camiden kapalı otoparka, biyolojik göletten koku bahçelerine, etkinlik çayırından millet kıraathanesine, yürüyüş ve bisiklet yollarından oyun alanlarına kadar tüm ihtiyaçlara cevap verecek tesislerle donatılmıştır" dedi.

350 bin metrekarelik alan üzerine kurulan Kayaşehir Millet Bahçesi'nin de her türlü ihtiyaca yanıt verecek bir proje olduğunu belirten Erdoğan, park alanında yürüyüş yollarından seyir terasına, kültür sanat etkinlikleri için kullanılacak sahneden piknik ve oyun alanlarına kadar pek çok tesisin bulunduğunu aktardı. Gölet, yürüyüş yolları, meyve bahçeleri ve pek çok tesisin bulunduğu Hoşdere Millet Bahçesi'nin 142 bin metrekare alan üzerine tesis edildiğini söyleyen Erdoğan, Çırpıcı Millet Bahçesi'nin 465 bin metrekare alan üzerinde inşa edildiğini kaydetti.

Yaklaşık 60 bin metrekare alan üzerine kurulan Baruthane Millet Bahçesi'nin ise binlerce gül, meyve ağacı ve mevsimlik çiçeğin yanında Osmanlı Baruthanesi binasıyla tarihi bir kimliğe sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, 18 ildeki 33 millet bahçesiyle ilgili çalışmaların da son aşamaya geldiğini aktardı.

"İSTANBUL BİR BAŞKA GÜZELLEŞECEK"

Atatürk Havalimanı sahasındaki millet bahçesinin açılmasıyla kentte kişi başına düşen yeşil alan miktarının daha da yükseleceğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanında bir pistin korunacağını, kapalı alanların ise fuar alanı hâline getirileceğini belirtti. Erdoğan, "Türkiye'nin en büyük fuar alanını, Atatürk Havalimanı'ndaki o kapalı alanlarla yapmış olacağız. Bunun dışında devasa bir millet bahçesini inşallah orada yapacağız ve İstanbul bir başka güzelleşecek, daha güzel olacak. Bize bu yakışır, bu millete bu yakışır" dedi.

KAYAŞEHİR MİLLET BAHÇESİ’NİN İLK ETABI AÇILDI

1.5 milyon metrekare alanda dört etap hâlinde inşa edilen Kayaşehir Millet Bahçesi'nin 350 bin metrekarelik ilk etabının açılışı yapıldı. Vatandaşların ihtiyaçlarına yönelik sosyal alanların yanı sıra 2 bin 800 metrekare büyüklüğünde üç biyolojik göletin yer aldığı ilk etapta, koru alanları, parklar, 3 kilometrelik bisiklet yolu, 10 kilometrelik yürüyüş parkuru, 4 bin metrekarelik piknik ve dinlenme alanları da yer alıyor.

İstanbul'a yeni bir soluk getirecek Millet Bahçesi'nde bütünleşik bir peyzaj onarımı yaklaşımı benimsenerek kır dokusunun sürdürülmesi hedeflendi. Açılışı yapılan ilk etapta 224 bin 600 metrekare yeşil alan, 10 bin 411 ağaç, 150 bin çalı, 175 bin metrekare çim ve 100 bin yer örtücü bitki bulunuyor. Restoran ve kafelerin de yer aldığı etapta; 11 asma köprü, seyir terası 306 araçlık otopark ve çocuklar için doğa temalı toplam 10 bin metrekarelik 35 oyun alanı da bulunuyor.

5.5 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 300 metre genişliğinde projelendirilen parkın diğer etapları da tamamlandığında 73 farklı türde bitki ve yüksek çeşitliliğe sahip peyzajla İstanbul yeni bir sosyal yaşam alanına kavuşacak.

BARUTHANE MİLLET BAHÇESİ

Mülkiyeti TOKİ'ye ait olan yaklaşık 60 bin metrekarelik Baruthane arazisi İBB ve  TOKİ  arasında imzalanan protokol kapsamında millet bahçesine dönüştürülerek, atıl hâldeki yeşil alanlar bölge sakinlerinin rekreasyon alanı ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenlendi. Bu sayede, Ataköy'deki tek yeşil alan olan Baruthane bölgesinde deniz kıyısında yeşil ile mavinin iç içe olduğu yeni bir sosyal alan oluşturuldu.

25 milyon TL yatırım bütçesine sahip Baruthane Millet Bahçesi'nin park alanı tamamlanırken, alandaki tarihi ve kültürel öneme sahip yapıların aslına uygun şekilde restorasyonuna titizlikle devam ediliyor. Bu yapılarla mekânın işlevsel ve görsel bütünlüğü sağlanarak tarihi ve kültürel kimliğin kullanıcılara duyumsatılması hedefleniyor.

YAYA ODAKLI MEKÂNSAL DÜZENLEME

Baruthane Millet Bahçesi'yle değişik yaşlarda ve sosyal yapıda kullanıcıların bir araya gelerek sosyalleşebilmesi, alanın kentle bütünleştirilmesi, yaya hareketlerine öncelik verilmesi ve kentin tarihi silüetinin korunarak devamlılığının sağlanması amaçlanıyor. Bu doğrultuda, sağlıklı ve konforlu mekân organizasyonlarının yaya odaklı geliştirildiği parkta, mevcut tescilli ağaçların bakımı yapılırken dinlenme alanları, çocuk oyun alanları, açık mekânlar ve sosyal donatılarla zenginleştirilmiş temiz ve sağlıklı bir çevre oluşturuldu.

GEÇMİŞ İLE BUGÜNÜ HARMANLAYAN YAŞAM BAHÇESİ

Alanda, servi, zeytin, erguvan ağaçları, İstanbul endemiğine dâhil meyve veren ağaçlar, gül bahçesi, renkli çiçekler, su hareketli kaskatlı havuzlar, selsebiller ve namazgâhlarla bağ-bahçe kültürünün yaşatıldığı düzenlemeler günümüz modern oyunları ve sportif aktiviteleriyle harmanlandı ve dinamik bir yaşam bahçesi oluşturuldu. 

ÇIRPICI MİLLET BAHÇESİ

İstanbul'a kazandırılan bir diğer yeşil alan Çırpıcı Millet Bahçesi ise 500 bin metrekarelik alanda altı etap olarak projelendirildi. Yaklaşık 234 bin metrekarelik dört etabında tamamlanan çalışmalar kapsamında, 3 bin 661 ağaç ile ve 93 bini aşkın çalı türü bitkiye yer verildi.

Çırpıcı Millet Bahçesi'nde ayrıca, piknik ve çocuk oyun alanları, 5 bin metrekarelik koşu ve bisiklet yolu, sentetik buz pisti, fitness alanları, basketbol sahası ve halı saha ile beş tenis kortu ve çok sayıda pergolanın yer aldığı dinlenme alanları bulunuyor.

BAŞAKŞEHİR MİLLET BAHÇESİ

Sosyal ve kültürel alanlarıyla İstanbul'un yeni yeşil alanlarından Başakşehir Millet Bahçesi, 360 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Farklı spor faaliyetlerine imkân tanıyan tasarımı ve spor aletleriyle dikkat çeken park, kültür sanat faaliyetine ev sahipliği yapacak nitelikte tasarlandı. Parkta, 25 bin metrekarelik etkinlik çayırı, biyolojik gölet, koku bahçeleri, kamelyalar ve 24 farklı türde toplam 4 bin 700 ağaç yer alıyor.

Alanda ayrıca, amfi, 6 kilometrelik yürüyüş, bisiklet ve koşu yolu, açık spor alanları, çocuk oyun alanı, engelsiz oyun alanları, pergola, kamelya ve oturma grupları, 30 bin metrekare ofis bloklarına ait avlular, toplam 4 bin metrekareye yakın meydan, kapalı ve açık otoparklar ile 22 çeşme bulunuyor.

KOKU VE KELEBEK BAHÇESİ

Farklı coğrafyalardan 34 farklı türde 80 bin bitkiyi bir araya getirerek İstanbullularla buluşturan parkta özel olarak tasarlanan koku bahçeleri de dikkat çekiyor. 30 bin metrekare alana sahip tematik bahçede çiçeklerle bezeli koku ve renk bahçeleri ile kelebeklerin sevdiği çiçeklerin dikildiği kelebek bahçesi bulunuyor.

Yüksek bitki çeşitliliğine sahip parkta kendini temizleme özelliğine sahip 11 bin 750 metrekarelik biyolojik gölet ve içinde okuma salonu ile kafeteryanın bulunduğu millet kıraathanesi de yer alıyor.

HOŞDERE MİLLET BAHÇESİ

İstanbul'un yeşil alanlarından 142 bin metrekarelik Hoşdere Millet Bahçesi, sürdürülebilirlik temelinde hayata geçirildi. 75 bin metrekarelik yeşil alana sahip parkta 40 farklı türde bin 900 ağaç ve 5 bin metrekare büyüklüğünde etkinlik çayırı bulunuyor.

Millet Bahçesi'nin merkezine konumlandırılan 7,bin 400 metrekarelik biyolojik göletle İstanbullulara yeşil ve mavinin uyumu sunuluyor. Parkta, bisiklet, koşu ve yürüyüş yolları, piknik alanları, tematik bahçeler,,4 bin kişi kapasiteli cami, fitness alanı, basketbol sahası, kafe, meyve ve koku bahçeleri bulunuyor.

Park aydınlatmasının desteklendiği güneş panellerinin yer aldığı Hoşdere'de, dört adet elektrikli araç şarj ünitesinin bulunduğu şarj istasyonu üzerlerindeki güneş enerji panelleriyle destekleniyor.
 


Geri Dön