28 / 03 / 2024

Türkiye'nin yapı stoku güvenli değil mi?

 Türkiye'nin yapı stoku güvenli değil mi?

Buca'da deprem ve yapı güvenliği çalışmaları konuşuluyor. Buca Belediyesi tarafından Meclis salonunda “Deprem, Yapı Güvenliği ve Afete Hazırlık” paneli düzenledi. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, deprem problemi sürekli gündemde tutmamız gerekir dedi.



Buca’da deprem ve yapı güvenliği konusu ele alındı. Türkiye’nin bina karnesinin zayıf olduğunu belirten Japon deprem uzmanı Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, “Türkiye’de yapı stokunun yüzde 67’si kaçak” dedi. İz Gazete'de yer alan habere göre; Buca’da depreme karşı farkındalık yaratma çalışmaları devam ediyor. Buca Belediyesi, Buca Şehir Konseyi ve İnşaat Mühendisleri Odası  İzmir  Şubesi işbirliği ile Buca Belediyesi Meclis Salonu’nda “Deprem, Yapı Güvenliği ve Afete Hazırlık” paneli düzenledi. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, deprem problemini  sürekli gündemde tutmamız gerektiğini söyleyerek, afet öncesi yapılması gereken çalışmaların afet sonrasında yapılması gereken çalışmalardan daha hayat kurtarıcı olduğunu belirtti.  

  Türkiye nin yapı stoku güvenli değil mi?

TÜRKİYE’NİN BİNA KARNESİ ZAYIF

Yaklaşık 31 senedir Türkiye’de yaşadığını söyeleyen Japon deprem uzmanı Yüksek Mimar ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, ülkemizdeki kaçak yapılaşmanın yapı güvenliğinin tehlikeye soktuğunu ve bunun önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’de 21 milyonu aşan yapı stokunun yüzde 67’si kaçak. Ne yazık ki Türkiye’nin bina karnesi zayıf” şeklinde konuştu.

 Türkiye nin yapı stoku güvenli değil mi?

YAŞAM BOYU EĞİTİM ŞART

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Hüseyin Çatal, yapı güvenliğini tehlikeye girmesinin sebepleri hakkında bilgilendirme yaptı.  İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Afet Hazırlık ve Müdahale Kurulu Başkanı Abdullah İncir de toplumda  afet bilincini oluşturmak için anaokulundan başlayıp hayat boyu devam eden eğitimlerin yapılması gerektiğini söyledi.

Buca Belediyesi tarafından, Buca Kent Konseyi ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi işbirliği ile devam eden deprem konusundaki farkındalık çalışmalarının Buca’daki okullarda verilecek deprem ve afet eğitimleriyle devam edileceği belirtildi. 

Türkiye'nin yapı stoku ne durumda?


Geri Dön