29 / 03 / 2024

Türkiye'ye ucuz doğalgaz müjdesi!

Türkiye'ye ucuz doğalgaz müjdesi!

Rusya'dan Türkiye'ye yeni doğalgaz boru hattı projesi hakkında değerlendirmede bulunan GAZPROM Kontrat Yapılandırması ve Fiyatlandırma Direktörü Sergei Komlev, "Bence bu çok gerçekleştirilebilir bir proje" dedi




"Türk Akımı" olarak nitelendirilen Rusya'dan Türkiye'ye yeni doğalgaz  boru hattı projesi hakkında değerlendirmede bulunan Komlev, "Bence bu çok  gerçekleştirilebilir bir proje. Şimdiye kadarki çalışma ve araştırmalarımız bunu  gösteriyor" dedi.   Hattın yüksek maliyetli olup olmayacağı sorusu üzerine Komlev, iptal  edilen Güney Akım'ın çok daha maliyetli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:   


"Güney Akım'ın yüz binlerce kilometresi karadan geçiyordu. Bu, 'Türk  Akımı'ndan çok daha fazla maliyet demek. Çünkü yeni hat, denizden geçecek.  Offshore, onshore'a göre daha az maliyetlidir. Yeni hattın sadece küçük bir kısmı  onshore, Trakya'dan geçecek kısmı. Onun finansmanı da az olacak. Güney Akım için  zaten biz Karadeniz'de çalışmalar yapmıştık. Sadece yeni boru hattının Türkiye'ye  girişi üzerine çalışılacak. Rusya kısmı için zaten hazırlanmış altyapı da bu yeni  hattın gereksinimlerine kaydırılacak."  


 Komlev, Türkiye'nin Rusya için güvenilir bir partner olduğunu ifade  ederek, "Mayıs ayında zaten Putin, bu projenin sinyalini vermişti. Eğer Avrupa  Birliği (AB) Güney Akım önüne engeller çıkarmaya devam ederse, 'yeni hat ve  Türkiye'yi düşünürüz' mesajı vermişti" diye konuştu.   


FİYAT İNDİRİMİ   


Komlev, Türk akımı olarak adlandırılan boru hattı projesindeki  ortaklığın Türkiye'ye satılan doğal gaza indirim olarak yansıyıp yansımayacağına  ilişkin soru üzerine, "Elbette yansır. Türkiye'ye zaten indirim sözü verdik.  Ancak Türkiye de mantıklı fiyat istemeli, üreticilerin kendi çıkarları olduğunu  bilmeli. Mesela Türkiye'de regüle edilmiş fiyatlar var. Türkiye, bizimle, bu  fiyatlara yakın bir fiyat elde edebilmek için müzakere ediyor. Liberalleşmeden  söz ederken, fiyatlardaki regülasyonu da yeniden değerlendirmeli" dedi.  


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önceki gün Gazprom ile  toplantı yapıldığını, indirimli fiyat için yılbaşına kadar iki kez daha biraraya  geleceklerini ve sonuca varacaklarını açıklamıştı. 



HaberTürk





Geri Dön