24 / 04 / 2024

Türkiye'ye yatırım yapan kazanıyor!

Türkiye'ye yatırım yapan kazanıyor!

2. CNR Emlak Zirvesi 2017 bugün TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, TMB Başkanı Mithat Yenigün ve CNR Holding Genel Koordinatörü Cem Şenel'in konuşmalarıyla açıldı.




Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) desteğiyle bu yıl 2'ncisi düzenlenen CNR Emlak Zirvesi'ne  TOKİ  Başkan Yardımsıcı Mehmet Özçelik katıldı. Emlakkulisi.com olarak biz de zirveye katılarak sektörün nabzını tuttuk. 

 

Türkiye ye yatırım yapan kazanıyor!

 

Zirvenin açılış konuşmasında söz alan Mehmet Özçelik, bu ve benzeri toplantıların sektöre katkı sağladığını ifade etti. Türkiye olarak ulusa ve uluslararası arenada en başarı olduğumuz sektörün inşaat ve emlak olduğunun altını çizen Öçelik, sektörün önemine vurgu yaptı. Özçelik, "İnşaat sektörü alt sektörlerle birlikte gelişiyor ve büyüyor. Sektör 300 alt sektöre hizmet veriyor" dedi. 


Konut ve emlak piyasasının her yönüyle gelişmeye devam ettiğini ifade eden Özçelik sektöre ilişkşn bazı rakamları paylaştı.


Yeni rekor kırılacak

2017 yılının ilk yarısında toplam inşaat harcamaları 252.6 milyar liraya ulaştı. İnşaat sektörünün yüzde 6.4 büyüdüğünü belirten Özçelik, Eylül ayı itibariyle 1 milyon 30 bin 448 adet konutun satıldığını söyledi. Bu rakamın en yüksek rakamın olduğunu ifade eden Özçelik, sektörün yeni konut satışı rekoru kıracağını belirtti. 

 
Özçelik, "Son 10 yılda Türkiye'de mimari malzeme ve proje açısından  son derece önemli eserler ortaya çıkmaya başladı" dedi. 

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bu hafta açıklanan yapı istatistiklerine de değinen Özçelik, son 1 yıl içinde yapı ruhsatı verilen bina sayısının yüzde 32, daire sayısının yüzde 57 arttığını söyledi. Sektörde istihdam edilenlerin sayısı 2.1 milyon kişiye ulaştı.


Konut talebini demografik yapı belirliyor


Özçelik, "Türkiye'de konut talebini belirleyen önemli unsurlardan biri demografik yapıdır. Türkiye nüfusu 2023 yılına kadar artacak. 2023 yılına kadar 45 ilin nüfusunda artış olacak. Nüfusu 100 bin ile 200 bin artacak il sayısı yaklaşık 18'dir. Kentleşen nüfusun 2023 yılına kadar 71 milyon olması öngörülüyor" dedi. "Konut sahipliği oranının yüzde 61 olduğunu belirten Özçelik, 3.7 milyon kişinin kiracı olduğunu söyledi. Türkiye'de konut arzı ile talep oranı birbirine yaklaştı. Yıllık yaklaşık 600 bin adet yeni konut ihtiyacı doğuyor " ifadelerini kullandı.

 

Türkiye'de yatırım zamanı

Türkiye'nin kendi ekonomisine güvendiğini ifade eden Özçelik, bu durumun uluslararası yatırımcılar açısından referans olması gerektiğini düşündüklerini söyledi. Türkiye'nin yatırım cazibesini koruduğunu söyleyen Özçelik, "Türkiye'de yatırım zamanı" dedi.  Özçelik, "3. Havalimanı, Kanal İstanbul, Çanakkale Köprüsü gibi peşi sıra gelecek onlarca projeyle 300 alt sektöre uzanan yatırım ve üretim zinciri devam etmekte. Türkiye'de yatırım yapanlar her zaman kazanmıştır ve her zaman kazanacaktır. " dedi. 


Kentsel dönüşüm projelerinde büyük bir potansiyel olduğunu söyleyen Özçelik, TOKİ olarak 17 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirtti. Özçelik, 54 ilde 72.5 milyon metrekare alanda toplamda 191 kentsel dönüşüm ve yenileme projesi yürüttüklerini belirtti. 

 

TOKİ 810 bin konut üretti

Özçelik, "Bu yıl 65 bin konutun ihalesi yapıldı. Sosyal konutun ağırlıkta olduğu konutlara büyük talep geliyor. Geçtiğimiz aylarda Kayaşehir'de 1.892 konutu kurayla sattık ve 40 bin talep geldi" dedi. 

 


Esra Nur AÇKI/CNR Emlak 2017


Geri Dön