19 / 03 / 2024

Tuzla 2013 projeleri!

Tuzla 2013 projeleri!

Yatırımcıların iştahını kabartan Tuzla özellikle 2013 yılını oldukça hareketli geçirecek. Peki yıl içinde bölgeyi bekleyen gelişmeler neler olacak? Gelişmeler bölgedeki emlak fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte Tuzla 2013 projeleri ve yansımaları…



Eskinin sayfiye alanı Tuzla, bugün önemli projelerin adresi oldu. Gerek özel sektör gerekse Tuzla Belediyesi’nin yatırımları ile İstanbul’un kilit bölgelerinden biri haline geldi. Peki Tuzla’yı bugün geldiği noktaya getiren etkenler nelerdi? Öncelikle olarak bölgenin geçmişinde olanlara bakmakta fayda var. 


Balıkçı Köyü’nden sanayi bölgesine 

Tuzla 1900’lü yıllarda balıkçı kasabası olarak anılırdı. Bu vasfını uzun yıllar elinden bırakmayan bölge tatilcilerin gözde sayfiye alanlarından biriydi. İlerleyen yıllarda tersaneler ve sanayi bölgesinin gelmeye başlamasıyla da yerleşim bölgesi olarak sivrilmeye başladı. 


Anadolu Yakası’nın bu bölgesindeki asıl gelişim ise Sabiha Gökçen Havalimanı’nın açılması ile oldu. Bu tarihten sonra gerek konut gerekse eğitim bölgesi olarak ivmesini yükseltmeye başladı. Özellikle bölgedeki boş arsa sayısının fazlalığı üniversite kampüslerinin rotasını buraya çevirmesine neden oldu. Okan Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi’nin açılmasıyla dikkatleri epeyce üstüne çekmeye başladı. Bir bölgedeki öğrenci sayısının artması konut talebinin de artması anlamına geldiğinden zaman içinde konut sayısında yükselişler görülmeye başlandı. 


Sabiha Gökçen Havalimanı’nın açılması, üniversitelerin çoğalması, sanayi bölgeleri, lojistik tesisler ve tersanenin etkisiyle Tuzla gelişim basamaklarını hızla çıkmaya başladı. Son dönemlerde ise bölge ivmesini daha da yükselten projelere sahne oluyor. Özellikle 2013 yılında önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Tuzla Belediyesi’nden aldığımız bilgilere göre bölgeyi 2013’de bekleyen gelişmeler şöyle…


Tuzla 2013 projeleri!


Şelale Park Mayıs 2013’de kapılarını açıyor

İçmeler – Aydınlı’da yapımı devam eden Şelale Park projesi, toplamda 110 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Proje kapsamında; yüzme havuzu, trafik köyü, çocuk oyun alanı, lunapark, kafeterya, spor alanları, piknik alanı, amfi tiyatro, çarşı, şelale gibi birçok fonksiyon hayat buluyor. Gerek bölge halkına gerekse İstanbul’un sosyal alan ihtiyacına cevap veren Şelale Park, Mayıs 2013’de tamamlanarak kapılarını açmaya hazırlanıyor. 


Tuzla 2013 projeleri!


Marmaray Çıkışı Çevre Düzenleme Projesi 29 Ekim 2013’de bitiyor 

Avrupa ve Asya Yakası’nı İstanbul Boğazı’nın altından birleştirecek  Marmaray  projesinin açılmasıyla, Tuzla’da yapımı devam eden Marmaray Çıkışı Çevre Düzenlemesi projesi de hizmete sunulacak. Marmaray’la eşzamanlı olarak faaliyete geçecek Tuzla’daki proje dahilinde; ticari üniteler, kafeteryalar, açık-kapalı gösteri merkezleri, teras kafe, çocuk oyun alanları, gezinti alanları, sürekli eğitim merkezleri gibi hizmetler olacak. 


Tuzla 2013 projeleri!


Yenişehir için ilk ihale Mart 2013’de 

İstanbul'a kurulacak iki yeni şehirden Anadolu Yakası'nda olanı Tuzla'da inşa edilecek. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) iştiraklerinden Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetimi AŞ (EPP), Tuzla'daki Yenişehir projesi için çalışmalara başladı. EPP, Tuzla'da inşa edilecek İstanbul Yenişehir Projesi ihalesini 7 Mart 2013’de ihaleye yapacak. 


Projenin bu ilk ihalesi Tuzla Orhanlı'da toplam 260 bin 489,41 metrekare büyüklüğündeki arsayı kapsayacak. İhale, Arsa Satışı Karşılığı Hasılat Paylaşımı Modeliyle gerçekleştirilecek. 2.50 emsale sahip arazi üzerinde 651 bin 253,52 metrekare inşaat yapılabilecek. İhale kazanan arsa üzerinde konaklama, rezidans, özel okul, özel sağlık tesisi, sergi salonları, alışveriş merkezleri, çarşı, dini tesis alanları, turizm büroları, lokanta, kafeterya, kat otoparkı, gümrükler, antrepo ve dpolar, nakliye ambarları inşa edebilecek. 


Tuzla 2013 projeleri!


Marina projesi inşaatı 2013’de start alıyor 

Tuzla sahillerini değerlendirmek amacıyla başlatılan Tuzla Marina projesi ise kültürel, sportif ve eğlence ünitelerinin yer alacağı dev bir proje olacak. Marina projesinin ihalesi gerçeleştirilirken, ihaleyi Bayraktar İnşaat, Kalyon İnşaat ve Gür Yapı katıldı. Bayraktar İnşaat’ın en yüksek teklifi verdiği ihale sonuçları, Tuzla Belediyesi ihale komisyonunun teklifleri değerlendirmesinin ardından açıklığa kavuşturulacak. Belediyenin açıklamasına göre, Tuzla’yı farklı bir noktaya taşıyacak Marina projesi inşaatı ise 2013’ün bahar aylarında başlayacak. 


Tuzla Marina projesi, çupra balığı şeklinde tasarlandı. Projenin deniz üzerinde kalan kısmında AVM’ler, yeşil alanlar ve otel olacak. 


 Tuzla 2013 projeleri!


400 yataklı hastanenin temelleri 2013’de atılacak 

Artan nüfusuna paralel olarak sağlık ünitelerine olan ihtiyacının da arttığı Tuzla’yda, bu ihtiyacı giderecek bir proje hazırlığı var. 400 yatak kapasiteli hastane projesinin temeli 2013’de atılacak. D-100 Karayolu’na cephesi bulunan 50 bin metrekarelik alan üzerinde yükselecek hastane Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak. 


Yanı sıra bölgedeki AVM ihtiyacına karşılık Tuzla Belediyesi’nin yükselteceği AVM inşaatı da başladı. 15 bin metrekarelik alan üzerine konumlandırılan AVM, 18 ayda bitirilecek. 


Metro ihalesi 2013’de 

2012’de hizmete açılan Kaıdköy – Kartal metrosu Tuzla’ya kadar uzatılarak, bölgenin ulaşımı daha da ferahlatılacak. Metro hattının Tuzla’ya kadar uzatılmasına dair fizibilite çalışmaları başladı. Tuzla Belediyesi’nin açıklamasına göre, yakın zamanda Ulaşım A.Ş’den ihaleye çıkacak. Metro hattı tamamlandığında Tuzla tersaneler bölgesine kadar gelecek. 


Artan fiyatlar daha da artacak

Şu an itibariyle 205 bin kişilik nüfusa sahip olan Tuzla’da gelişmelere paralel olarak da nüfus yıllara göre hep artış gösterdi. Bölgede 2000 yılında nüfus 123 bin 225 kişi iken, 2009’da 181 bin 658 kişi, 2011’de ise 197 bin 230 kişiye çıktı. Bugün ise 205 bin kişiye yükselen nüfusun tüm bu gelişmelerle daha da artması bekleniyor. 


Tuzla’da yükselmesi beklenen sadece nüfus değil. Nitekim RE/MAX On 2 Broker’ı Refi Hason, Tuzla’daki projelerin emlak fiyatlarını bugüne kadar yüzde 10 oranında arttırdığını söyledi. Tuzla Marina projesi, üniversiteler, Yenişehir’in etkisiyle satılık ve kiralık emlak fiyatlarında yüzde 10’lara varan artışlar gözlediklerini anlatan Refi Hason, “Bugün Tuzla’nın geldiği noktada 4 milyon dolara bile konut bulmanız mümkün. Söz konusu projeler tamamlandığında ise bugünkü fiyatların yüzde 15’lik bir artış daha yaşayacağını öngörüyoruz” dedi. 



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 


Geri Dön