19 / 04 / 2024

Ücretsiz tahsis edilecek sahaların başvurusu için son gün!

Ücretsiz tahsis edilecek sahaların başvurusu için son gün!

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından 12 ilde 35 saha için başvuru dönemi bugün sona eriyor. Türkiye genelinde ilana çıkarılan sahalar 49 yıllığına ücretsiz tahsis edilecek.



Orman Genel Müdürlüğü (OGM), 12 ilde özel ağaçlandırma yapılacak 35 saha için ilana çıktı. 49 yıllığına ücretsiz tahsis edilecek sahalarda  özel ağaçlandırma çalışmalarıyla, iklim ve toprak şartların dikkate alarak cevizden bademe, zeytinden harnupa, kestaneden defneye yüksek gelir getirici bahçeler kurulabilecek. 

Son başvuruların 23 Kasım olarak belirlendiği sahalar için talep edilmesi halinde orman köylüleri yüzde 65 hibe desteğinden yararlanılabilecek. 

Gerçek ve tüzel kişilerin özel ağaçlandırma çalışmalarında yararlanacağı hibe tutarı ise yüzde 25 olarak belirlendi.

Bozulmuş orman alanlarında gerçek veya tüzel kişilerin yapacağı özel ağaçlandırmada hibe üst limiti sınırlaması olmayacak.  Hazine arazileri ve sahipli arazilerde gerçekleştirilecek ağaçlandırma çalışmalarında ise üst limit 200 bin TL olarak uygulanacak.


Hangi iller ağaçlandırılacak?

OGM, 9 Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanındaki 12 ilde saha tespitlerini yaptı. Buna göre; Adana, Osmaniye, Amasya, Tokat, Antalya, Balıkesir, Denizli, Erzurum, İsparta, Manisa, Hatay ve Kahramanmaraş illerinde, toplamda 184.37 hektar alanda ilan edilen sahaların büyüklükleri ortalama 5 hektar.


Nereye müracaat ediliyor?

Sahalara müracaat etmek isteyen gerçek veya tüzel kişilerin ilan edilen sahanın bulunduğu ilgili Orman İşletme Müdürlüğü’ne müracaat formunu doldurmak suretiyle bugün mesai bitimine kadar başvurması gerekiyor.


Başvuru bedelleri değişiklik gösteriyor

Başvuru bedelleri, ilana çıkılan sahanın büyüklüğüne göre değişiyor. Buna göre başvuru bedeli 5 bin ile 50 bin metrekare arasındaki sahalar için 700 TL, 50 bin 1 ile 100 bin metrekare arasındaki sahalar için bin 400 TL olacak. 100 bin 1 metrekare ile 200 bin metrekarelik saha için 2 bin 100 TL, 200 bin 1 metrekare ile 500 bin metrekarelik saha için 3 bin 500 TL başvuru bedeli ödenecek.
 
Hak sahipliği listesinde adı olmayan vatandaşların başvuru bedelleri, kura çekilişinden sonra iade edilecek. 
 

 

Ezgi Delibeyoğlu/Emlakkulisi.com


Geri Dön