26 / 04 / 2024

Uğur Dumankaya: Konut arzında balon oluşabilir!

Uğur Dumankaya: Konut arzında balon oluşabilir!

Kentsel dönüşümün etkisiyle inşaattaki canlanmanın süreceği sinyali Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'ten geldi. Dumankaya İnşaat Başkanı Uğur Dumankaya fiyatlarda değil, konut arzında balon oluşabileceğini söyledi.





İlk 6 aydaki canlanma 9 aylık dönemde de sürerek yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 25.6, yüzölçümü yüzde 39.2, değer yüzde 54.4 arttı. Kentsel dönüşümle inşaat piyasasında yaşanan canlanmaya bağlı olarak, belediyelerce yapı izni verilen yeni binaların sayıları, yüzölçümleri ve daire sayılarında yılın ilk 9 aylık döneminde büyük artış yaşandı.  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yapı İzin İstatistikleri verilerine göre, bu yılın ilk 9 ayında bir önceki yıla göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 25.6 yüzölçümüne yüzde 39.2, değeri yüzde 54.4, daire sayısı 33.3 arttı. Böylece ilk 6 aydaki yüksek oranlı artışlar sonraki 3 ayda da devam etmiş oldu.



En büyük pay özel sektörün

TÜİK'in dün açıkladığı veriler, konut satışlarında yılın en yüksek artışının ekimde gerçekleştiğini gösterdi. Ekim ayında, geçen yılın aynı  ayına göre toplam konut satışları yüzde 25.3 artarak 95 bin 645 düzeyine çıktı. Türkiye genelinde kredili konut satışları da aynı dönemde yüzde 30.8'lik artışla 34 bini aştı. 



Yapı izinlerinde yavaşlama oldu

Daire sayısına göre toplam 810 bin dairenin 762 bini özel sektör, 37 bini devlet sektörü ve 11 bini yapı kooperatifleri tarafından alındı. TÜİK verilerine göre, 2014 yılının ilk dokuz ayında bir önceki yıla göre belediyeler tarafından yapı kullanma izni belgesi verilen bina sayısı yüzde 15.8, yüzölçümünü yüzde 17.3, değeri yüzde 29.7 ve daire sayısı da yüzde 12.1 arttı. Bu artış oranları, geçen yılın aynı döneminde sırasıyla yüzde 25.8, yüzde 39.2, yüzde 38.1 ve yüzde 33.8 ile bu yılın 10-20 puan üzerindeydi.



Kısa vadede fiyatlar değişmez

Dumankaya İnşaat Başkanı Uğur Dumankaya, satışlarda geçen yıla göre çok farklılık göremediklerini, 2015 yılında da benzer eğilimin sürmesini beklediklerini söyledi. Dumankaya, '' Bu veriler, gayrimenkul sektöründe fiyatlarda değil arz anlamında balon olduğunu gösteriyor. Burada rekabetin çok yoğun olduğunu ve tüketicilerin zorlanacağını görüyoruz. Kısa vadede fiyatlarda bir değişiklik olmaz. Ancak maliyet arttığı için uzun vadede fiyatlar artacaktır'' dedi.


HaberTürk


Geri Dön