18 / 04 / 2024

Banu Kıvcı Tokalı: Konut fiyatında balon yok!

Banu Kıvcı Tokalı: Konut fiyatında balon yok!

Konut fiyatlarında balon oluşturacak bir risk bulunmadığını söyleyen Halk Yatırım Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, “Konut, 2015'de büyümenin tekrar yüzde 4’lere inşa edilmesinde etkili olacak" dedi.



Ekonomik büyümeye konut sektörünün katkısı 2015 yılında da devam edecek. Konutun güvenli sektörlerden biri olmayı önümüzdeki yıl da sürdüreceğini dile getiren Halk Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, “Konut fiyatlarında risk oluşturacak balon yok. Büyümenin tekrar yüzde 4’lere inşa edilmesinde etkili olacak” diye konuştu. Halk Yatırım'ın, 2015 Görünüm raporunu paylaşan Tokalı, düşük volatilitenin geride kaldığını, yüksek volatilitenin ise görülme ihtimali olduğundan bahsetti.


İNŞAAT, HAVACILIK GÜVENLİ

2015 yılında inşaat, çimento, cam ve havacılık sektörlerinin öne çıkacağını belirten Tokalı, model portföylerinin de bu sektördeki hisselerden oluştuğunu söyledi. 2015 yılına ilişkin enflasyon görünümünü de değerlendiren Tokalı, "İlk yarıda enflasyonun yüzde 6-7 seviyesinde düştüğünü görebiliriz. Kur ise hem destekleyici, hem risk tarafında görünüyor” dedi. Tokalı, petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte cari açığı yüzde 4-5 bandında tutulabileceğini, böylelikle 190 milyar lira finansman gereksiniminden bahsedilebileceğini söyledi. 


KONUT İTİCİ SEKTÖR

Tokalı, hazırladıkları raporda, inşaatın güvenli sektörler arasında yer aldığını belirtti. Kentsel dönüşüm ile kamunun büyümeye desteğinin artacağını ifade eden Tokalı, “Konutun itici sektörlerden biri. Fiyatlara ilişkin bir balon var mı? Uluslararası karşılaştırma yaptığınızda çok da sistematik bir risk oluşturacak seviyede, konut fiyatlarında balon olduğundan bahsedemiyoruz” dedi.


Türkiye için güzel bir 10 yıl var


Halk Yatırım Genel Müdürü Murat Çetinkaya, Türkiye için oldukça güzel bir 10 yıl gördüğünü söyledi. Finansal dalgalanmaların sadece Türkiye’ye özgü olmadığını, başka ülkelerde de görüldüğünü ifade eden Çetinkaya, makul iyimserlikten hiçbir zaman ödün vermemek gerektiğini dile getirdi. Çetinkaya, “Gittiğimiz yerin eğer bizi iyi bir yere götürdüğüne inanıyorsak, yolu devam etmek gerek” dedi.


Altın popülaritesini yitirecek


2015'de kur-faiz volatilitesinin yine yüksek kalmaya devam edeceğini belirten Tokalı, altının ise eski popülaritesini kaybedeceğini, altın fiyatlarında aşağı yönlü baskıların daha ön planda olacağını, platinin ise önce çıkacağının tahmin edildiğini açıkladı. Kamu tarafından bütçe politikasının yolunda gittiğini, o taraftan gelecek bir risk görmediklerini ifade eden Tokalı, jeopolitik risklere ise dikkat edilmesi gerektiğini,  euro - dolarda, aşağı yönlü baskı olabileceğini söyledi. 


Devler borsaya gelebilir


Halk Yatırım Genel Müdürü Murat Çetinkaya ise, hisse senedi yatırımcısının istediği kağıt yüzde 5, yüzde 10 getirmediği zaman satmayı tercih ettiğini kaydetti. 2015'de halka arzlara ilişkin de tahminlerde bulunan Çetinkaya, “Borsa İstanbul’un 2015 Aralık ayına kadar halka arzı söz konusu olabilir. Ziraat Bankası’nın birincil halka arzı, Vakıbank’ın ikincil halka arzı gündeme gelebilir” açıklamasında bulundu. 


Yenişafak


Geri Dön