26 / 04 / 2024

Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı mecliste!

Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı mecliste!

Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatının yapımı meclis gündemine taşındı.CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı mecliste!

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatının yapımına ilişkin soru önergesi hazırladı. Antmen sorularını Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'a sordu.

Antmen önergesinde "Temeli 28 Mayıs 2013’te atılan ve 3 kez açılışı yapılan Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatının bir kez daha durduğu ortaya çıkmıştır. Üçüncü kez temel atma töreni yapılırken Dönemin üç bakanının törene katıldığı ve Dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’m 29 Ekim 2018 tarihinde açmayı planladıklarını söylediği Çukurova Havalimanının ne zaman biteceği bilinmemektedir." dedi.

"Bahsi geçen havalimanı inşaatının sadece yapım sürecinde değil; çalışma koşullan, usulsüzlük iddiaları ve kalitesiz ürün kullanımı ile ilgili de kamuoyunun acilen bilgilendirilmesi gereken konulara bakanlığınızın cevap vermesi elzemdir." şeklinde açıklamalarda da bulunan Antmen bu bağlamda 7 soru sordu.

Antmen'in soruları

1- 360 milyon Avro’ya mal olması beklenen havalimanı inşaatı neden üçüncü defa durdurulmuştur? İnşaat ne zaman başlayacaktır? İnşaatın durdurulmasının nedeni yerel seçimler öncesi dördüncü kez temel atma töreni yaparak halka yatırım yapıldığı izlenimi mi vermektir?

2- Havalimanı inşaatı ne zaman bitecek ve ne zaman hizmet vermeye başlayacaktır? Bitirilmesi için ne kadar bütçeye ihtiyaç duyulmaktadır?

3- Havalimanı inşaatı ihalesrAk Parti Yürüyüşü: İlk 45 Gün” kitabının yazarına ait firmaya ne ve nasıl şekillerde verilmiştir? İlk verilen ihale ne kadardır? Bu ihale ne şekillerde yapılmıştır? Bahsi geçen firmaya toplamda ne kadar ödeme yapılmıştır? Ödemeler döviz mi yoksa Türk Lirası karşılığında mı yapılmıştır?

4- İnşaata daha sonra müdahil olan kaç firma bulunmaktadır? Şu anda kaç ana firma kaç taşeron firma havalimanı inşaatını üstlenmiştir? Bu firmalar kimlerdir? Ne şekillerde ihaleye dahil edilmişlerdir? Bugüne kadar toplamda tüm firmalar sırasıyla belirtilmek üzere, ne kadar ödeme almışlardır?

5- Havalimanı inşaatının şartnamesinde yer almadığı halde, şartname dışı bir kısım imalatın yapıldığı doğru mudur? Doğruysa bunlar nelerdir? Hangi hukuki dayanakla bu yapılmıştır?

6- Çukurova Havalimanı inşaatında 750 işçinin, işten çıkarıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu işçilerin işten çıkarılmasının nedeni kimdir? Hangi yasal dayanakla bu işlem gerçekleştirilmiştir?

7- Havalimanı inşaatında çalışanların 3 aydan fazladır maaşlarını alamadığı doğru mudur? Doğru ise bunun sorumlusu kim ya da kimlerdir? Yaşanan bu mağduriyetin giderilmesi adına ne tür girişimlerde bulunacaksınız?


 


Geri Dön