26 / 04 / 2024

Ümit Çevikbaş: Konut almak için en uygun dönem!

Ümit Çevikbaş: Konut almak için en uygun dönem!

Çevikbaş İnşaat sahibi Ümit Çevikbaş konut alma düşüncesi olan vatandaşlar için şartların en uygun dönem olduğunu belirterek "Konut alma fikri olanların bugünden alması mantıklı olur. Aksi takdirde yarın çok daha yüksek fiyatlara almak zorunda kalacaklar." dedi.



Çevikbaş inşaat sahibi Ümit Çevikbaş konut alma düşüncesi olan vatandaşlar için şartların en uygun dönem olduğunu belirterek "uzun süredir inşaat sektöründe yaşanan bir durgunluk vardı. Bu nedenle dövizin yükselmesinden kaynaklı maliyet artışları henüz inşaatlara yansıtılmadı. Vatandaş açısından da konut almak için en uygun olan dönem. Konut alma fikri olanların bugünden alması mantıklı olur. Aksi takdirde yarın çok daha yüksek fiyatlara almak zorunda kalacaklar. İnşaat sektörü için 2017 yılının verimli geçeceğini düşünüyoruz" dedi. 


Çevikbaş inşaat sahibi Ümit Çevikbaş firma olarak her bütçeye uygun konut üretmeye çalıştıklarını söyleyerek "Biz firma olarak her bütçeye ve her talebe göre konut üretmeye çalışıyoruz. Şuanda devam eden projelerimizde her kesime ve her bütçeye uygun dairelerimiz var. Bugün için konut alma düşüncesi olan vatandaşlar için piyasa koşulları çok iyi" diye konuştu. 

2017'DEN UMUTLUYUZ 


2017 yılında inşaat sektörünün daha canlı olmasını beklediklerini söyleyen Çevikbaş "İnşaat sektöründe bir yıl önce yaptırdığınız bir işi bir yıl sonra çok daha yüksek fiyatlara yaptırabiliyorsunuz. Böyle olunca bunlar konut fiyatlarını da etkiyor. Konutların fiyatlarını müteahhitler değil piyasa koşulları belirliyor. Bugün için baktığımızda peşin satışlarda oluyor fakat konut satışlarımızın %60-70'i az yada çok kredi kullanımı ile yapılıyor, inşaat sektöründe son dönem kredi faizlerindeki gerileme bir hareketlilik başlattı. Vatandaşta konut alımına yönelik bir hareketlilik var. Ama tabi inşaat sektöründe işler bir anda hareketlenmi- zandığı sanılıyor" şeklinde konuştu, yor. Çünkü inşaat, diğer esnaflarda olduğu küçük meblağlarla bir televizyon yada beyaz eşya almak gibi bir şey değil" dedi. 

SANMASINLAR MÜTEAHHİTLER ÇOK KAZANIYOR 

Konut fiyatlarının yüksek olmasının sebebinin arsa payı olduğunu bildiren Çevikbaş "İsparta'da konut fiyatlarının yüksek olduğu konusunda şikayetleri biz firmalarda alıyoruz. Ama tabi bunun çeşitli sebepleri var. Bunların başında arsa sıkıntısı geliyor. İsparta'da kentsel dönüşümle birlikte eski binaların yıkılarak yerine daha konforlu, standartları yüksek, kat yüksekliği fazla olan konutların üretimine yeni başlandı. İsparta'daki arsa sıkıntısı müteahhitleri de zorlayan bir durum. Çünkü arsa müteahhidin maliyetinin %50-60'lık kısmına tekabül ediyor. Oysa dışarıdan bakıldığında müteahhitlerin çok kainşaatın artık kara düzen yapılmadığını ve her şeyin belirli yönetmelikler doğrultusunda yapıldığını söyleyen Çevikbaş açıklamasında şunlara yer verdi. "Kat karşılığı konut üretiminde müteahhidin arsa sahibine çok yüksek oran vermesi konut fiyatlarını yükseltiyor. Yoksa bizde isteriz ki daha düşük fiyattan daha fazla konut üretelim ve satalım. Yeni çıkan deprem yönetmeliği, yapı denetim sistemi gibi uygulamalar inşaat kalitesini artırdığı gibi müteahhitlere de bazı yükler getirdi. Tabi maliyeti artırsa da doğru olan budur. işte bunlara ek olarak birde arsa payı bindiğinde bir metrekare inşaat maliyeti 2 bin TL'yi buluyor. 

Kentsel dönüşümle birlikte yeni yüksek katlı binaların yapılması, eski imar sahalarının kentsel dönüşümle yeniden ele alınması ve belediye tarafından yeni imar alanlarının açılması ile konut fiyatlarının bundan böyle yükselişinin duracağını ve mevcut halini koruyacağını tahmin ediyoruz.


Gülses Gazetesi


Geri Dön