26 / 04 / 2024

Ümraniye'de kaçak yapı ve hasarlı bina kalmayacak!

Ümraniye'de kaçak yapı ve hasarlı bina kalmayacak!

Görevde olduğu 13 yılda Ümraniye'ye 300 kalıcı eser kazandırdığını söyleyen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, bölgedeki projeleri, yatırımları ve kentsel dönüşümü anlattı. İşte o haber...



Görevde olduğu 13 yılda Ümraniye'ye 300 kalıcı eser kazandırdığını söyleyen Ümraniye'nin AK Partili Belediye Başkanı Hasan Can, "Kendimize bir vizyon ve misyon seçtik. Misyonumuz, çağdaş imkanlardan Ümraniye halkını yararlandırmak, vizyonumuz ise Ümraniye Belediyesi'ni emsal belediyelere örnek yapmak. Bu hedefe de büyük oranda ulaştık" diyor. Ümraniye Belediyesi, Türkiye'de borcu olmayan tek belediye. 


3 dönemdir görevdesiniz. Örnek gösterilen başkanlar arasındasınız. Sizce yerel yönetimlerde başarının sırrı ne? 


1961'den bu yana Ümraniye'deyim ve bölgeyi çok iyi tanıyorum. İlk geldiğimizde burası bin 500 nüfusu olan bir köydü. 2004'te göreve geldiğimizde ise nüfusu 600 bin civarındaydı. 1 tane kültür merkezi olmayan kasaba belediyesi görünümündeydi. Belediye binası eski ve yetersizdi. Bugün 32 bin 500 metrekarelik, TSE standartların üzerinde hizmet veren akıllı bir binaya sahibiz. TSE'ye akıllı bina tescili için müracaat ettik, inceleme aşamasındayız. Eğer tescil edilirse Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden sonra iki numaralı tescilli akıllı bina olacak. Belediyeciliğin kavramını iyi bilirseniz başarı kaçınılmaz olur. 


'PROJELERİMİZ ŞEHRE VE HALKA DOKUNUYOR' 


Belediyecilikte başarının kriteri ne? 


Belediyecilikte asfalt park ve yol yapmak beceri belirtisi sayılmıyor. Bunlar belediyenin doğal görevleri. Biz belediyecilikte Sayın Cumhurbaşkanımızı örnek alıyoruz. Onun belediye başkanlığı bize örnek oldu, çıtamızı yükseltti. Bizden önceki dönemde buraya elle tutulur gözle görülür bir hizmet verilmemişti. Belediye olarak 13 yıldan beri bir yol haritası çizdim. Projelerimi hep şehre ve halka dokunmak üzere kurguladım. 


Türkiye'nin borçsuz belediyelerinden birisiniz. Nasıl başardınız?


'Borçsuz gideceğim' dedim ve başardım. Ümraniye Belediyesi'nin kaynak üretme ve gayrimenkulde sıkıntıları var. Belediyelerin çoğu gayrimenkul zenginidir. Bizim bu imkanlarımız yok. Borçlanarak geleceği ipotek altına alamazdım. Şu anda bütün müteahhitler Ümraniye Belediyesi'nden iş almak için yarışıyor. Çünkü tek kuruş borcumuz yok. Belediyemizde önceden ihale yapmayı bilen tek kişi yoktu. Dışarıdan yaparlarmış. Şimdi Kamu İhale Kurumu'na ihale yöntemleri teklif eden bir belediye haline geldik. 


Şu anda hiç borcunuz yok mu? 


Evet, 10 yıldan bu yana hiç yok. Borç kamuya, SGK'ya, devlete olan borçtur. 500 milyon lira borcu olan belediyeler var. Kaynaklan iyi kullandık. En büyük ihalelerimizden birisi çöp ihalesidir. İçinde araçtan tutun da pek çok kalem var. Önceden belediyenin tüm iş makineleri ve araçları kiralanırdı ama ben taksitle iş makineleri aldım. Şimdi hepsinin sahibiyiz. Bu işi 7 yıl önce yaptık. 5 yılda 80 milyon lira kara geçmiş olduk. Türkiye'de taksitle ihale yapıp kara geçen ilk belediyeyiz.

 

'ÖRNEK BELEDİYEYİZ'


 Yerel yönetimlerde ne kadar iddialısınız? 


İddialı olmazsanız başarılı olamazsınız. 2005'te stratejik plan yapma zorunluluğu çıktı. Bir vizyon ve misyon seçtik. Misyonumuz 'Çağdaş imkanlardan Ümraniye halkını yararlandırmak' vizyonumuz ise 'Ümraniye Belediyesi'ni emsal belediyelere örnek yapmak.' Bu hedefe büyük oranda ulaştık. Her sene yapılan anketlerde Ümraniye Belediyesi ilk 3 ile 5'in arasına mutlaka girdi. Bu yıl da birinci olduk. 13'üncü yılımıza girdik. Her sene mutlaka Sayıştay, onlarca müfettiş gelir. Rutin teftişlerden geçeriz. Bugüne kadar bir tek kötü bir ahvale karşı karşıya gelmedik. Hedefimiz sıfır hata. Belediye başkanı adam gibi yürürse etrafındakiler de adam gibi yürür. 


Sizden halkın memnuniyet oranı ne? 


Halkın bize nasıl baktığını anketlerden ve seçimlerden anlıyoruz. Hep yukarı çıkmışız. Sokakta 10 dakika dolaşmak bile halkın size nasıl baktığını anlamaya yetiyor. Halk sevdiği insanlara sevgiyle bakar. Onlar ile göz göze gelmek ister. Görmezden geliyorsa bir sorun vardır. Ebette her şeyi yapamayız, eksikler olacaktır. Ama imkanların el verdiği her şeyi yapmalıyız. 


Halkın ne kadar içindesiniz? 


Mesai demeden sürekli çalışıyoruz. 13 yıldır belediye başkanıyım. Eşimle belediye nadiren Pazar günleri ve bayram sabahları kahvaltı yaparız. Bunun dışında 12 yıldır bir yere gidip de yemek yiyemedik. Ama halk için 7/24 çalışıyoruz. 


İhtiyaç sahipleri için neler yapıyorsunuz? 


10 yıldır aşevimiz var. Evinde yemek pişirecek kimsesi olmayan hasta, yaşlı, kimsesizlere her gün yemek gönderiyoruz. Eli ayağı tutan ihtiyaç sahiplerine de erzak yardımı yapıyoruz. Evine yemek götürdüğümüz dedelerin, ninelerin, amcaların, teyzelerin evlerini temizliyoruz, çamaşırı varsa yıkıyoruz. Tıraşını bile yapıyoruz. Bu önemli mi diye düşünebilir insanlar. Ama bu çalışmayla 2 yıl boyunca duş alamamış kişilere rastladık.

 

Engelli vatandaşlar için Türkiye'de bir ilke imza attınız. Neler yaptınız? 


Kültür merkezlerimizde vatandaşlarımıza hangi hizmetler yapılıyorsa engellilerimize de aynısı yapılıyor. 4 engelli aracımız var. Asansörlü engelli araçlarını hayata geçiren ilk belediyeyiz. Arayıp, randevu alıyorlar. Engelli minibüslerimiz vatandaşı evinden alıyor ve nereye gitmek istiyorsa götürüyor. 


İlçenin sorunlarından biri ulaşım. Bu konuda çalışmanız var mı? 


Maalesef ilçe belediyelerinin ulaşımda çok büyük yetkisi yok. Metrodan sonra trafiğin rahatlayacağını düşünüyorum. Ama insanların alışkanlıkları ve trafik kültürü gelişmedikçe 5 metro da yapsanız sorun aşılmaz. Ümraniye'de büyük kapasiteli otoparklarımız var. Bunlar boş dururken insanlar caddeye araçlarını park ediyor. 


'KAÇAK YOK, GECEKONDULAŞMA YOK' 


Kentsel dönüşümde ne durumdasınız? 


Bu konuda büyük yol aldık, büyük oranda bitirdik diyebilirim. Ümraniye'de 295 bin yapı stoku var. Bu şehirdeki yapı stokunun yüzde 60'ına yakını bizim zamanımızda yapılmış binalar. Hiçbiri kaçak değil, hepsi imarlı ve depreme dayanıklı. Bir tane gecekonduya müsaade etmem. Gecekondu yapmak isteyen belediye seçimlerini bekler. Belediye seçimine 15 gün kala 500 polisle gecekondu yapmaya teşebbüs eden bir bölgeye girdim. Riskleri göze alarak, gecekonduları yıktırdım. 


Ümraniye'de kaç hasarlı bina var? 


Gecekondu bölgelerinde hasarlı bina olmaması mümkün değil. 2B bölgesi orası. Tapularını aldılar. Büyükşehirle koordineli olarak onları yeni planlarına hazırlıyorum. 10 yıl içinde Ümraniye'de tek bir gecekondu "kalmayacak. Kentsel dönüşüm, şehri şehir niteliği kazanacak bir yapılanmayı getirmektir. Bunu yaparken ne  TOKİ  ne KİPTAŞ ne de  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi bir kamu kuruluşundan yardım istemeyen ve kendi söküğünü diken belki de tek belediyeyiz. 


Ümraniye için hayaliniz ne? 


Benden önceki arkadaşlar yaptıklarının yansını bile yapsalardı, ben de sanatsal değeri yüksek kültürel varlıklar olan eserler yapmak isterdim. Yapılmadığı için vatandaşa hizmet sunacak yerler yapmakla meşgul olmak zorunda kaldım. Sanatsal değeri yüksek hanlar, hamamlar, mimari değeri yüksek yerler yapmak isterdim. Ama bu tabii ki imkan meselesi. Şu da var, 13 yılda 300 kalıcı eser bıraktık. 

3 Partinizin üç dönem kuralı var. 


Başkanlık bitince sizi nerede göreceğiz? 


4. dönem gibi bir beklentim yok. Partimizin tüzüğünde 3 dönem kuralı var. Biz vatandaşımıza hizmet için varız. Genel merkezimiz ne isterse o olur. Hiçbir şey yapamazsam, öğretmenlik yaparım. Boş durmam. 10 yıldır aşevimiz var. 





Alev Gürsoy CİMİN/Posta


Geri Dön