28 / 03 / 2024

Üniversite öğrencileri İstanbul'da kiralık ev arayışına girdi!

Üniversite öğrencileri İstanbul'da kiralık ev arayışına girdi!

Yeni eğitim öğretim yılının yaklaşmasıyla kalacak yer arayışında olan binlerce üniversiteli kiralık ev bulmaya yöneldi… Kiralık hareketlerinin en yoğun olduğu sonbahar dönemini, eğitim öğretim yılı arifesindeki öğrenci hareketliliği ile geçiriyor.



Türkiye’deki üniversitelerin yüzde 29’unun bulunduğu İstanbul’da 9’u devlet üniversitesi olmak üzere 50 üniversite faaliyet gösteriyor. Bu üniversitelere İstanbul dışından gelen binlerce öğrenci kayıt yaptırdı, şimdi ise yeni öğretim yılı öncesinde kiralık ev bulma telaşında. Velilerin de ilk tercihi daha güvenli ve düzenli bir hayat sunulan yurtlar. Ancak İstanbul’da 351 yurt bulunuyor. Bu yurtların ise yüzde 48’ini kız öğrenci yurtları oluşturuyor. Emlak sektörü ise özellikle kiralık hareketlerinin en yoğun olduğu sonbahar dönemini, eğitim öğretim yılı arifesindeki öğrenci hareketliliği ile geçiriyor.

 

Kira Fiyatları Yüzde 12 Arttı

Fiyatların Anadolu Yakası’nda Göztepe Maltepe, Tuzla, Avrupa Yakası’nda ise Avcılar, Beşiktaş, 4, Levent, Beylikdüzü bölgelerinde tavan yaptığını belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, bu dönemde kira fiyatlarının İstanbul genelinde ortalama yüzde 12 oranında artış gösterdiğine dikkat çekiyor. Hakan Erilkun şöyle devam ediyor: “Bu artış Beşiktaş gibi köklü merkezlerde yüzde 20’ye varıyor. Avcılar’da 2+1 büyüklükte bir dairenin kira bedeli 900 TL’den başlarken Beşiktaş’ta bu bedel minimum 2.200 TL’ye çıkıyor. Öğrencilerin lokasyon tercihlerinde ulaşım büyük önem taşıyor. Bu nedenle öncelikle okula yakın evler tercih ediliyor. Çünkü aileler zaten artan kira maliyetine katlandıkları için yol masrafından tasarruf ederek maliyeti dengede tutmayı hedefliyor.”

 

Ev Sahipleri Tereddütte!

Hızla tırmanışa geçen kira fiyatlarına rağmen ev sahiplerinin öğrencilere tereddütle yaklaştığını, evlerini kiraya vermekte çekindiklerini vurgulayan Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun şunları söyledi: “Özellikle evin tahrip olması, borç bırakılarak tahliye edilmesi konularında sıkıntı yaşayan ev sahipleri, bina sakinlerinin rahatsız olmasından kaynaklanan bir sıkıntı da yaşamak istemiyor. Zira öğrenciler minimum 2 kişi birleşerek ev tuttukları için ev sahipleri evlerini aileye kiraya vermeyi tercih ediyor. Katlanarak artan kira fiyatları ev sahiplerini mutlu ediyor elbette. Özellikle öğrenci döneminin etkisi kira fiyatlarına yansıyor. Ancak ev sahipleri öğrencilerin dairelerini harap edeceklerini, çok sayıda insanın bir arada kalacak olmasını ve bina sakinlerinin rahatsız olmasıyla sorunun kendilerine yansıyacağından endişe duyuyor. Bu nedenle ev sahipleri öncelikli tercihlerini ailelerden yana kullanıyor. Öğrencilere kiralama yapanlar ise bu gibi risklere karşı memur kefaleti gibi ek koşullarla kendilerini garantiye almak istiyor.”


Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun


Geri Dön