23 / 04 / 2024

Ürdün Prensi Ali'den tapu arşivi ziyareti!

Ürdün Prensi Ali'den tapu arşivi ziyareti!

Ürdün Kralı Abdullah'ın kuzeni Prens Ali, tapu arşivini ziyaret ederek Ürdün'ün Osmanlı dönemine ait tapu kayıtlarını inceledi.



Ürdün Kralı Abdullah'ın kuzeni Prens Ali bin Nayif, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivini ziyaret ederek Ürdün'ün Osmanlı dönemine ait tapu kayıtlarını inceledi. 


Prens Ali bin Nayif, Ürdün'ün  Ankara  Büyükelçisi Emced el-Adayleve ve beraberindeki heyetle Tapu Arşiv Dairesi Başkanlığı'na geldi. 


Burada Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Hüseyin Kesimoğlu ve Arşiv Dairesi Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu ile görüşen Prens Ali, daha sonra Halil İnalcık Araştırma Salonu ve Defter Emini Server Efendi Sergi Salonu'nu gezerek eserler hakkında bilgi aldı.


Ürdün'ün Osmanlı dönemine ait tapu kayıt defterlerini tek tek inceleyen Prens Ali, Türkoğlu'nun verdiği bilgilerin bir kısmını not defterine kaydetti.


Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Prens Ali, "Kayıtların Türkiye'de olduğunu biliyorduk, gelip gördük ve çok memnun olduk." dedi. Prens Ali, kitapların kopyalarının kendilerine verilmesi için gerekli görüşmeleri yapacaklarını belirtti.


Serginin hatıra defterine de düşüncelerini yazan Prens Ali, ardından restorasyon salonunu gezdi.


Ziyaret sonunda Prens Ali'ye tablo hediye edildi ve Kral Abdullah'a takdim etmesi için 95 vakıf kaydı, 49 özel mülk kaydı, Selahaddin Eyyubi, Hazreti İbrahim ve Hazreti İsa adına kurulmuş vakıfların yer aldığı "Kudus Efkaf Defteri" verildi.


Arşiv Dairesi Başkanı Türkoğlu da yaptığı açıklamada, Prens'in ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirerek arşivde Ürdün'e ait 41 tapu sicil kaydı defteri olduğunu söyledi.


Bu kayıtların Aclun, Ma'an, Tafile ve Kerak illeri ile Salt ilçesine ait olduğunu belirten Türkoğlu, arşivde bu yerlerin tımarlar kayıtlarının (hizmet karşılığı verilen toprak) yer aldığı Mufassal Tahrir Defteri ve İcmal defterlerinin de bulunduğunu kaydetti.


AA


Geri Dön