16 / 04 / 2024

Üretim, denetim ve eğitimde depreme karşı sıfır tolerans zamanı!

Üretim, denetim ve eğitimde depreme karşı sıfır tolerans zamanı!

TMB Başkanı Mithat Yenigün, kentsel dönüşümün vakit kaybetmeden depreme karşı sıfır tolerans ile gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti ve depreme dayanıklı üretimin, denetimlerin ve sektör çalışanlarının eğitiminin öneminin altını çizdi...



Dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinde bulunan Türkiye’de sağlam yapıların önemi her geçen gün daha fazla hissediliyor. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, depremin değil, ihmal ve kusurlu binaların kayıplara sebep olduğunu ifade ederek, deprem odaklı kentsel dönüşüm ve depreme dayanıklı yeni konut üretimi ihtiyacının sürdüğüne işaret etti.

TMB Başkanı Mithat Yenigün, "1-7 Mart Deprem Haftası" kapsamında yaptığı açıklamada, TMB’nin 2014 yılında kamuoyu ile paylaştığı sektörün anayasası niteliğindeki 10 maddelik İnşaat Sektörü Bildirgesi’nde deprem konusunun Türkiye için önemini vurguladıklarını anımasttı. Depremin bir Türkiye gerçeği olduğunu anlatan Yenigün, şunları söyledi; "Toplumsal belleğimizde büyük kayıplar ve derin acılarla yer alan depremin içinde bulunduğumuz andan yarınlarımıza uzanan çok ciddi bir tehdit olduğu unutulmamalıdır. Ancak deprem değil, kusurlu yapılar ve ihmal öldürür. Bu tespitin doğruluğunu zaten yıllardır başta Japonya örneğinde olduğu gibi görmekteyiz"

Çalışanların eğitimi de önemli

Ülkemizde güvenli yapılara ilişkin farkındalık artmakta ve önlemler alınmakta olsa da deprem gündeminin sürekli kılınarak ihtiyaçların tamamlanması gerektiğine vurgu yapan Yenigün, son yaşanan depremlerin doğru müteahhitliğin ve yapı denetimlerinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Yenigün, müteahhitlik kriterlerini doğru belirleyecek yasal altyapının tamamlanması ve etkin biçimde uygulanması gerektiğini, deprem odaklı kentsel dönüşüm sürecinin vakit kaybetmeden gerçekleştirilmesinin ve eğitimli işgücünün büyük önem taşıdığını belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un özellikle İstanbul'da riskli binalarda vatandaşların oturmasını engelleyeceklerini ifade etmesinin sevindirici olduğunu söyleyen Yenigün, şöyle devam etti, "Her zaman ifade ettiğimiz üzere; ülkemiz genelinde riskli binaların dönüşüm sürecinde denetimlerin hassasiyetle yapılması gerekmektedir. Öte yandan, bina inşa edilirken malzemelerin kaliteli ve eksiksiz olması tek başına yeterli olmayabilir; nitelikli ve eğitimli işgücü de dayanıklı yapılar için büyük önem taşımaktadır"

Kentsel dönüşümde yeni dönem başlıyor!
 


Geri Dön