25 / 04 / 2024

Urfa'da AVM'ye bilirkişi dur dedi!

Urfa'da AVM'ye bilirkişi dur dedi!

Urfa Belediyesi'nin; yapmayı planladığı AVM, otopark ve cami inşaatı projesinin durdurulması için İdare Mahkemesi'ne yapılan itiraz sonucu tayin edilen bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda projenin iptal edilmesi gerektiği kaydedildi.



17 Ocak 2014 tarihli bilirkişi raporunda, "Urfa Belediye Meclisi'niıı dava konusu alana ilişkin çeşitli dönemlerde plan değişikliği yaptığı görülmekte, getirilen kararlar açısından incelendiğinde ise bu imar planı değişikliklerin bilimsel, teknik, nesnel bir gerekçeye dayandırılmadığı görülmektedir. 

Bu açıdan dava konusu gerçekleştirilen plan değişikliği Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmeliğe uygun bulunmamakta, yapılan değişiklikte şehircilik ilkeleri ve planlama esasları ve kamu yararının gözetilmediği anlaşılmaktadır" denildi. 

Kamu yararı ilkesine aykırı Heyet raporunda, dava konusu işlemde; kentin önemli yeşil alanlarından biri olan spor alanının kaldırılarak yerine "ticaret alanı" ve "dini tesis" yapılmak istendiği vurgulanarak, "Dava konusu işlemde daha önce yakın çevresine ve tüm kente hitap eden spor tesisi ve açık yeşil alanın kaldırıldığı görülmektedir... 

Planlamanın temellerinden biri olan kamu yararının sağlanması hedefi gerçekleştirilemeyerek, dava konusu uygulama ile kamu yararı ilkesine aykırı davranılmaktadır" denildi. Raporda, "Ekolojik dengelerin korunması adına açık alan düzenlemelerinin öngörülmesi ekolojik planlama ilkeleri açısından önem arz etmektedir" ifadelerine yer verilerek, projenin iptal edilmesi istendi. 


Özgür Gündem


Geri Dön