29 / 03 / 2024

Üsküdar Belediyesi'nden 2-B mağdurlarına tapu müjdesi!

Üsküdar Belediyesi'nden 2-B mağdurlarına tapu müjdesi!

Üsküdar’da 28 yıldır adeta yılan hikayesine dönen 2B sorunu çözüme kavuştu. İlk adım olarak Yavuztürk Mahallesi’nde bulunan Dalgıçkent Sitesi’ndeki 386 konut sahibi tapularına kavuşma mutluluğu yaşayacak.




Üsküdar’da 28 yıldır adeta yılan hikayesine dönen 2B sorunu çözüme kavuştu. İlk adım olarak Yavuztürk Mahallesi’nde bulunan Dalgıçkent Sitesi’ndeki 386 konut sahibi tapularına kavuşma mutluluğu yaşayacak.


HER ŞEY 1987 YILINDA BAŞLADI

Yavuztürk ve Çengelköy’de bulunan bazı kooperatif sitelerinde 1987’de başlayan kriz tam 28 yıldır çözülmeyi bekliyordu. 1985 yılında bedelini ödeyerek aldıkları tapulu arazilerini 1987 yılında geçen orman kadastrosu sonrası askıya çıkan 2-B tutanaklarıyla birlikte 1945'li yıllarda orman olduğu gerekçesi ile tapular iptal edilmişti. Hak sahipleri o zamandan bu yana mahkeme süreciyle uğraşıyorlardı.


ÇÖZÜM SÜRECİNE 2010 YILINDA GİRİLDİ

Geçen 28 yıl süresince sorunun çözümü için uğraş veren siyasilerin yasa ve Anayasa değişikli çabaları sonuç vermedi. Amaca uygun değişiklikler yapılamadığı için hepsi iptal edildi. 1988 yılında başlayan davalar 1999'da bitti hukuki süreçte tükendi. Tapu hakları kaybedildi.


AK Parti tarafından 26 Nisan 2012’de çıkarılan kanun sonrası 2B yasasında yapılan değişiklikle birlikte arazilerin tespiti ve hak sahiplerinin belirlenmesiyle çözüm sürecine girildi.


BAŞKAN HİLMİ TÜRKMEN SÖZÜNÜ TUTTU

Yavuztürk Mahallesi’nin iki önemli problemin 2B Yasası ve Kentsel dönüşüm konusu olduğunu belirten Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Bu can bu tende olduğu sürece verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz. 2B işini hallettik. Sadece Yavuztürk’te değil tüm Üsküdar’da için sorun çözüldü. Tapularınız hayırlı olsun. İkinci konusu ise kentsel dönüşüm noktasında. ‘2B tamam sıra kentsel dönüşümde’ diye. Kentsel dönüşümünde eli kulağında. Son noktaya geldik. Kentsel dönüşüme başlamak için son çalışmaları yapıyoruz. Üsküdar Boğaz Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgesi sorunu tarafımızca yapılan yeni düzenlemeye ilgili yasaya (2960 sayılı yasa) uygun olarak çözüme kavuşacaktır” diye konuşarak seçimler öncesi verdikleri sözü tuttuklarını söyledi.


16 BİN ÜSKÜDARLI’NIN YÜZÜ GÜLECEK

Yavuztürk’teki Dalgıçkent Sitesi’deki sorunun çözümü ile birlikte burada ikamet eden ailelerin yüzleri gülerken yakın zamanda yine 2-B’den dolayı mağdur durumda olan Bahçelievler ve Yavuztürk mahallelerinde olmak üzere Yeşilyamaç, Kayıkent,  Rastkent, Mavi Kartal, Yaşam Kent, ATA-2 siteleri ile mağdur olan diğer hak sahipleri 



Üsküdar Belediyesi


Geri Dön