18 / 04 / 2024

Üsküdar Meydanı yeni yüzüyle görücüye çıkacak!

Üsküdar Meydanı yeni yüzüyle görücüye çıkacak!

İstanbul'da iki yakayı birleştiren Marmaray’ın inşasıyla yıllardır meydan olma özelliğini kaybeden Üsküdar Meydanı, yeniden tasarlanıyor.



 

İstanbul'da iki yakayı birleştiren Marmaray’ın inşasıyla yıllardır meydan olma özelliğini kaybeden Üsküdar Meydanı, yeniden tasarlanıp, yeni yüzüyle görücüye çıkıyor.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, kaotik bir oluşumdan yalın tasarımıyla yeniden gün yüzüne çıkarılması planlanan Üsküdar Meydanı, yeni tasarımla geçmişten gelen meydan kurgusu yeniden oluşturmayı hedefliyor. İnşasına başlanan yeni proje nedeniyle, şu sıralar Üsküdar sahilinde hummalı bir çalışma yapılıyor. Proje tamamlandığında, Üsküdar Meydanı’nda, tarihi yapılara erişen, kopuk kalmış yapıları birbirine bağlayan ve tasarım dili evrensel değerlere dayanan doluluk ve boşluk oranlarındaki orantılı değişimle, mekanlar yeniden ortaya çıkarılmış olacak. Projenin hayata geçmesiyle, her yönde yaya ulaşımı kesintisiz sağlanacak ve çeşitli açık alan organizasyonları düzenlenebilecek. Olası deprem gibi afetlerde ise toplanma alanı olarak kullanılabilecek.

 

Üsküdar Meydanı yeni yüzüyle görücüye çıkacak!

 

10 AĞAÇ TAŞINACAK

Proje kapsamında 10 ağaç saha dışına taşınırken, yerine 1944 adet ağaç ve çalı dikilecek. 10 bin metrekarelik alan ise kültür çimle yeşillendirilecek. Proje iki aşamada hayata geçirilmiş olacak. Birinci etapta olarak, Üsküdar ‘1. Kısım Sahil Düzenleme Peyzajı’ yapılacak. Birince etap proje alanı, Üsküdar sahil kısmında Üsküdar Evlendirme Dairesi’nin önünden, Harem Otogarı ve Selimiye Kışlası önüne kadar uzanan yaklaşık 2.6 kilometrelik sahil bandını kapsayacak. 


Üsküdar ‘2. Kısım Sahil Düzenleme Peyzaj’ı ile ise cadde düzenlemeleri yapılacak. Öncelikle şeritler disipline edilip, araç park cepleri ve otobüs durakları için cadde kesitinin el verdiği yerlerde cepler meydana getirilecek.

 

Üsküdar Meydanı yeni yüzüyle görücüye çıkacak!

 


Projenin diğer kolu olan açık alan düzenlemelerinde altı farklı açık alanda proje çalışmaları yapıldı. Kamusal alanların konumları ve alan büyüklüklerine göre spor, yürüyüş, çocuk oyun alanı ve seyir noktaları tasarlandı.


Ayrıca Boğaz’la kıyının buluştuğu bu kamusal alanlarda sahil şeridinin genişletilmesi amaçlı kazıklı sistemle bin 377 metrekare dolgu alanları planlandı. Bu şekilde sahil şeridindeki yaya yolu 6 metre olacak şekilde ayarlanıp, yaya yolu ile bütünleşen balık tutma iskeleleri meydana getirildi.

KALDIRIM YÜKSELECEK

Projeyle uygun olan yerlere ise nokta duraklar yerleştirilecek. Kaldırım düzenlemeleri ise engelli kullanıcıların da kullanabileceği şekilde projelendirildi. Buna göre kaldırımlar araç yolundan 5 santimetre yüksekte olacak şekilde kotlar verilip, kaldırım araç yolu bağlantılarında yüzde 5’lik rampalarla erişim sağlanmış olacak. Kaldırım döşemelerinde beton plak taş kullanılacak ve oluşturulan desen ile görsel sürekliliğin sağlanmasına özen gösterilecek.

 


Geri Dön