28 / 03 / 2024

Üst segmentin yüzde 29’u, orta segmentin ise yüzde 15’i konutundan memnun!

Üst segmentin yüzde 29’u, orta segmentin ise yüzde 15’i konutundan memnun!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ile Akademetre Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Zeytin, Gayrimenkulün Büyük Buluşması- RE360’ta yaptıkları “Karşılanmamış Beklentiler” başlıklı sunumlarında, konut tercihleriyle ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.



EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ile Akademetre Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Zeytin’den konut sektörüne ilişkin çarpıcı tespitler geldi. Yazıcı ve Zeytin, Gayrimenkulün Büyük Buluşması-RE360’ta yaptıkları “Karşılanmamış Beklentiler” başlıklı sunumlarında üst segment ile orta segmentin konut seçimindeki tercihleri, öncelikleri ve beklentilerini ortaya koydular.

ÜST VE ORTA SEGMENTİN YARISI KONUTUNDAN MEMNUN DEĞİL

İkilinin yaptığı sunumda, üst segmentin yüzde 29.2’sinin konutundan memnun olduğu, yüzde 46.5’inin ise memnuniyette kararsız kaldıkları, yüzde 24.3’ünün ise konutundan memnun olmadığı belirtildi. Buna karşın, orta segmentin, konutlarından memnuniyet oranı yüzde 15.2, memnun olmayanların oranı 32.8 iken, memnuniyette kararsız olanların oranı yüzde 52 olarak açıklandı. Konut almadaki önceliklerde de segmentler arası farklılık ortaya çıkıyor. Üst segment, konut seçiminde, yalınlık ve göstersiz lüks ile yönetilebilir ev anlayışını tercih ederken, orta ve alt segment konut seçiminin odağına, çocuklarının mutluluğunu koyuyor.

BEKLENTİLER FARKLI

Sunumda, üst ve orta segmentin konuttan farklı beklentileri de ortaya konuldu. Üst segment, hizmet alanında, sorunlar karşısında başvurulacak tek bir yetkili ile etkin site yönetimini tercih ederken, orta segment, sosyal etkinlikler ve acil sağlık hizmetini bu alanda ilk sıralara koyuyor. Konut özelliği olarak üst segmentin tercihleri, kişiselleştirilmiş konut içi malzeme kullanımı ile akıllı ev sistemi olurken, orta segmentin bu kategorideki tercihleri, ankastre beyaz eşya ile yüksek tavan oluyor. Proje özelliğinde de, üst segment ile orta segment ayrılıyor. Üst segment bu alanda, benzer yaşam biçimine sahip sakinler ile yatırımcı güvenirliği ve bilinirliği ararken, orta segment bu kapsamda şehir merkezine yakınlık ile peyzajı ilk sıralara koyuyor. Bununla birlikte konut alımında,  üst segment ile orta segmentin önem verdiklerikategoriler de değişlik gösteriyor. Üst segmentin önem derecesine göre sıralaması şöyle: “Hizmet özelliği (yüzde 29.4), yüzde 25.6 ile konut özelliği, yüzde 24.2 ile fasilite özelliği, yüzde 20.8 ile de proje özelliği.” Orta segmentte ise, yüzde 29.2 oranıyla konut özelliği en önemli özellik olarak ortaya çıkarken bunu yüzde 27.4’le proje özelliği, yüzde 24.8’le hizmet özelliği, yüzde 18.6 ile de fasilite özellikleri takip ediyor.


Geri Dön