20 / 04 / 2024

Uygulama imar planı raporu nedir?

Uygulama imar planı raporu nedir?

İmar planı, imar uygulamalarına esas teşkil etmek üzere yapılan belediyeler tarafından organize edilen planlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, uygulama imar planı raporu nedir?



Uygulama imar planı raporu nedir?

Tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren 1/1000 ölçekli planlara uygulama imar planı deniyor. 


Uygulama imar planlarının tamamı bir aşamada yapılabileceği gibi etaplar halinde de hazırlanması mümkün oluyor. Ancak, bu durumda etap sınırlarının varsa nazım planlar üzerinde gösterilmiş olması gerekiyor. 


Uygulama imar planlarında, yapı adaları içinde imar parselleri gösteriliyor.  Uygulama imar planlarına uygun olarak parselasyon planları düzenleniyor ve bu planlar imar planlarının ayrılmaz parçası oluyor.  Uygulama imar planı yapım süreci  3194 Sayılı İmar Kanunu içerisinde 8. maddede konu ile ilgili hükümle açıklanıyor. 


Bölge planları; sosyo-ekonomik gelişme eğilimlerini, yerleşmelerin gelişme potansiyelini, sektörel hedefleri, faaliyetlerin ve alt yapıların dağılımını belirlemek üzere hazırlanacak bölge planlarını, gerekli gördüğü hallerde Devlet Planlama Teşkilatı yapıyor veya yaptırıyor.

Nazım imar planı nasıl onaylanır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön