29 / 03 / 2024

Uygun faizli kredi desteğine teşvik!

Uygun faizli kredi desteğine teşvik!

Geçtiğimiz yıl bankaların faiz oranlarını düşürmesiyle 1.5 milyona yakın konut satan sektör, bu yıl da yeni bir teşvik bekliyor...



Pandemi ve yüksek faizler nedeniyle ilk çeyrek konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 22,9 azalışla 263 bin 50 olarak gerçekleşirken, sektör gözünü yine faiz indirimine çevirdi. Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; sektör, geçen yıl haziran ayında verilen düşük faizlerle 2020 yılını 1 milyon 499 bin adetlik rekor konut satışıyla kapatırken, konut kredilerinde düşük faiz desteği gelmesi halinde bu yıl da satış adetlerinin 1 milyon 200 bin adeti bulacağını öngörüyor. Destek gelmediği taktirde satışların 1 milyona yakın bir seviyede kalacağı tahmin ediliyor.

Uygun faizli kredi desteğine teşvik!

Geçen yıl ilk yarıda pandemi ve yüksek faizler nedeniyle konut satışlarında bir gerileme yaşandığını söyleyen Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, bankalar önderliğinde gerçekleştiren düşük faiz kampanyasının ise bu gerilemeyi bitirdiğini söyledi. Bu yıl da geçen seneye göre azalan konut satışlarını artırmanın en önemli yolunun düşük faiz olduğunu belirten Durbakayım, "Faiz desteği gelirse bu yıl 1 milyon 200 bin adetlik satış rakamını yakalayabiliriz" dedi.

Uygun faizli kredi desteğine teşvik!

Yüksek faiz ev alma hevesini kırıyor

Faizlerin yüksekliğinin talep noktasında negatif etki yaptığını anlatan Mar Yapı Genel Müdürü Robert Varon, "Vatandaşın daha rahat konut alabilmesi için faizlerin aşağıya çekilmesi lazım. Bir taraftan faiz indirimi beklenirken, yeni başlayan projelerin azalması ise ev fiyatlarını yukarı çekiyor. Masaya yatırılan 10 projeden ancak bir tanesinin aktif hale getirildiği sektörde, yeterli sayıda konut arzı gerçekleşemiyor'' diye konuştu.

Uygun faizli kredi desteğine teşvik!

2020 yılında yapı ruhsatı alınan ve bu yıl başlayacağı açıklanan yeni konut projelerinin sayısında çok ciddi soru işaretleri olduğundan bahseden Mar Yapı Genel Müdürü Robert Varon "Yeni projelerin çok fazla olmaması ile birlikte aynı zamanda stoklardaki evler de kısıtlı. İnşaat malzemelerinde yaşanan yüzde 25 artış ve talepteki daralma fiyatları çok yükseltiyor. Satılan konut projelerinden elde edilen isteyelerin hevesini kırıyor. Bankalar bu konuda elini taşın altınza koyarak faizler konusunda insanları rahatlatmalı. Faizler düştüğü takdirde satışlarda artışlar olacak'' yorumunu yaptı. 

Uygun faizli kredi desteğine teşvik!

Remax 7 Tepe Arazi Geliştirme Direktörü Mert Başaran ise inşaat şirketlerinin konut stokunu büyük ölçüde düştüğünü kaydetti.  Başaran, yakın zamanda arz düşüklüğü nedeniyle fiyatların yükselme trendinde olacağını ifade etti. Bu nedenle yakın zamanda konut bulmanın daha da zorlaşacağından bahseden Mert Başaran, "Türkiye; konut piyasasında düşük arz, yüksek talep ve sürekli artan fiyat dönemine girebilir. Konut arzı tekrar başlasa bile artan hammadde fiyatları sebebiyle ev fiyatları yükselebilir" değerlendirmesinde bulundu. 

Süre dolmak üzere! Bu teklifler başka yerde yok!

Bankalarda faiz yarışı!


Geri Dön