20 / 04 / 2024

Uzmanlardan korkutan İstanbul depremi uyarısı!

Uzmanlardan korkutan İstanbul depremi uyarısı!

Dün İstanbul'un Avcılar ilçesinde yaşanan ve çevre ilçelerden de hissedilen 3.2 büyüklüğündeki deprem İstanbulluları endişelendirdi. Yıllardır konuşulan büyük İstanbul depremi yaklaştı mı? Dün meydana gelen deprem bir öncü müydü? İşte detaylar...



İstanbul'un Avcılar açıklarında dün 3.2 büyüklüğünde meydana gelen deprem, akıllara 1999 büyük Marmara depremini getirdi. Gölcük merkezli Marmara depreminde Avcılar, İstanbul'da en çok zarar gören bölgelerden biri olmuştu. Dün yine Avcılar'da yaşanan 3.2'lik deprem, beklenen büyük İstanbul depremi yaklaşıyor mu sorusunu gündeme taşıdı.

Sabah'tan Gül Kireklo'nun haberine göre; deprem uzmanları "Bu bölgedeki deprem, fayın aktif olduğunu ve beklenen İstanbul depremi için gittikçe sürenin yaklaştığını gösteriyor" uyarısını yaptı.

Uzmanlardan korkutan İstanbul depremi uyarısı!

İSTANBUL DEPREMİ YAKLAŞIYOR MU?

Prof. Dr. Naci Görür'ün sosyal medyada yaptığı, "Marmara'da meydana gelen 3.2'lik deprem, deprem beklediğimiz Kumburgaz fayı üzerinde. Bu saatten sonra kilitli olan Kumburgaz fayı üzerinde olan depremler hiç hoş değil, rahatsız edici" açıklaması, beklenen büyük İstanbul depremi yeniden gündeme getirdi. 

İşte deprem uzmanlarının dün yaşanan depreme ilişkin görüşleri: 

Uzmanlardan korkutan İstanbul depremi uyarısı!

BU DEPREM UYARICI BİR DEPREM

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy: 

"Beklenen İstanbul depremi için süre yaklaşıyor. Yalova ve Kumburgaz arasında kalan Kuzey Anadolu fay hattı arasında bekleniyor bu deprem. Ve son olan 3.2'lik deprem bu bölgenin suskun ama sesiz olmadığını gösterdi. Bu bölgede olan her küçük deprem kaygılandırıyor. Bu deprem öncü mü yoksa bunun ardından büyük deprem gelir mi bilmiyoruz. 3.2 büyüklüğündeki bu deprem, bu bölgenin yani bir ucu Kumburgaz, bir ucu Yalova'da olan Kuzey Anadolu fay hattının ne kadar aktif olduğunu gösteriyor. Bu fay suskun ama sessiz değil, onu gördük. Bu depreme uyarıcı bir deprem olarak bakmayılız. Kentsel dönüşüme , binaların yapılarına dikkat etmemiz gerekiyor. Kuzey Andolu fay hattının doğu ucunda 1999 yılında büyük Marmara depremi oldu. Fayın batı ucunda ise 1912 yılında 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Aradaki bölge boş. Sismik boşluklar var orada. Mutlaka o boşluklar dolacaktır. Bu da bize büyük deprem için gittikçe sürenin yaklaştığını gösteriyor. Ama bilim insanı olarak şu zaman olacak dememiz mümkün değil."

Uzmanlardan korkutan İstanbul depremi uyarısı!

BU FAY HAREKETLİ

Jeofizik Uzmanı, Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Gözlem Kurulu (DOHAD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu: 

"Kuzey Anodolu fayı üzerinde 1912 de 7.4 büyüklüğünde deprem oldu. 1999 yılında da büyük deprem meydana geldi. Uzun zamandır orada deprem olmuyordu. 3.2'lik küçük bir deprem olmasına rağmen bize bu fayın hareketli olduğunu gösterdi. Aktif olduğunu gösterdi."

Büyük İstanbul depremi: Hangi uzman ne diyor?


Geri Dön