24 / 04 / 2024

Uzun Yusuf Mescidi gün yüzüne çıkarıldı!

Uzun Yusuf Mescidi gün yüzüne çıkarıldı!

Fatih Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Tarihi Yarımada ' daki kültür varlıklarını dünya tarihine, medeniyetine ve geleceğe kazandırmak için 10 yıldır sürdürülen restorasyon çalışmaları devam ediyor...



Fatih Sultan Mehmed döneminde yapılan ve zaman içinde yıkılarak kaybolan Uzun Yusuf Mescidi, gün yüzüne çıkarıldı.


Fatih Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Tarihi Yarımada'daki kültür varlıklarını dünya tarihine, medeniyetine ve geleceğe kazandırmak için 10 yıldır sürdürülen restorasyon çalışmaları devam ediyor.


Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi ile yürütülen çalışmalarda, bugüne kadar Tarihi Yarımada'da bulunan 10 bine yakın anıt eserden 3 bin 419'unun projesi yapıldı. 


Fatih sınırları içinde bulunan 1100 sivil mimarlık örneği yapının da projesi hazırlandı. Bu eserlerden 168 anıt eserin, 100 sivil mimarlık örneği yapının restorasyonları tamamlandı. 202 anıt eser niteliğindeki çeşmenin de projesi hazırlandı. Bunlardan 32 çeşmenin restorasyonu gerçekleştirildi. 


Tarihi Yarımada'nın zaman içinde kaybolan camii ve mescidlerini ihya etme çalışmaları kapsamında da bölgede kaybolan 25 camiden 9'u ihya edilerek ibadete açıldı, 3'ünde ise çalışmalar devam ediyor. 


- Uzun Yusuf Mescidi yakında ibadete açılacak

İlçede ihya edilen camilerden biri de Seyit Ömer Mahallesi'ndeki Uzun Yusuf Mescidi.


Kayıtlara göre, Fatih Sultan Mehmed döneminde padişahın maiyetinde çoban olarak hizmet eden Uzun Yusuf'a yaptırılan mescid geçen yıllar içerisinde bakımsızlık ve ilgisizlikten yıkılınca üzerine gecekondular yapıldı.


Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yürütülen çalışmalar neticesinde Fatih Belediyesi, mescidin yeniden tarihe kazandırılması için ilk olarak arsa üzerindeki gecekonduları kaldırdı.


Mescid kalıntılarının ortaya çıkmasıyla mescidin aslına uygun inşasına başlandı. Çalışmaların 5 aydır devam ettiği mescid yakında ibadete açılacak.


Habertürk Gazetesi


Geri Dön