20 / 04 / 2024

Vahap Seçer: Metro Mersin’in gelişim projesi!

Vahap Seçer: Metro Mersin’in gelişim projesi!

Mersin Akdeniz Çarşı Esnafları Derneği’nin düzenlediği kahvaltı etkinliğinde esnafla bir araya gelen Başkan Vahap Seçer, Akdeniz Çarşı esnafının taleplerini dinledi…



Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Akdeniz Çarşı Esnafları Derneği’nin düzenlediği kahvaltı etkinliğinde esnafların taleplerine yanıt verirken, şehir ile ilgili yapılacak iyileştirmeler hakkında bilgiler verdi. Seçer, imar planı ve metro projeleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

Seçer, Nazım İmar Planı için ilçe belediye başkanları ile toplantı yapacak

Medya Gazete'nin haberine göre, Seçer, imar konusunda merkez 4 ilçe Belediye Başkanı ile önemli bir toplantı yapacaklarının bilgisini vererek “Bugün önemli bir toplantı yapacağız Akdeniz'i, bu bölgeyi çok ilgilendiren iki konuyu tartışacağız. Planlar çok önemli. Özellikle 1/5000’lik ikinci etap son derece önemli. Bu planlar, Mersin'e hayat verecek planlar. Mersin yatırım bölgesi. Tarsus ile Mersin merkez arasında kalan önemli sanayi yatırımlarının olduğu, akaryakıt depolarının olduğu, Mersin’in sanayisinin kalbinin olduğu, tesislerin, limanın olduğu bir bölge. Bu bölgede bizim bir an önce Nazım planı ve uygulama planını hayata geçirme zorunluluğumuz var, yoksa birçok projemiz daha başlamadan akamete uğramış olur” açıklamalarında bulundu.

“Metro Mersin’in gelişim projesi”

Seçer,  metronun yapımı tamamlandıktan sonra, çarşıya daha kolay ulaşım sağlayabilecek vatandaşların esnaf açısından iyi olacağını ve Metro içerisindeki otoparkların, park sorununa da çözüm olacağını iletirek şu şekilde devam etti, “Mersin’de nüfusun yoğun olduğu kuzey ve batı aksından sizlere müşteri taşıyacak. Burada Özgür Çocuk Parkı ve istasyon bölgesinde iki metro istasyonu olacak. Çok kısa bir süre içerisinde Mezitli’den 10 dakikada müşterinizi kapınıza kadar getirecek. Metro projesi içerisinde yer altı otoparkları olacak. Burasıçok önemli. Buna imkân sağlıyor bu proje. Çünkü biz otopark yapmak istediğimizde yer bulamıyoruz ama bu projede otopark sorununu da aynı zamanda çözmüş olacağız” 

“Metro önemli bir siyasi karar”

Seçer, “Metroyu yapacağız. Bu önemli, siyasi bir karar. Paramız çok olsa, öyle rahat bir konu olursa, krediyi çabuk bulursak tabii ki teknik bir konu. Bir açıdan da makul bir proje. Gelecek on yılların Mersin’ine projeksiyon yaparsak makul ama  bugün için tartışma götürür. Çünkü önemli bir yatırım. 350 milyon Euro. Bu parayı ödeyeceğiz. Dolayısıyla hesabımızı iyi yapmamız lazım. Ulaşım yatırımı ve Mersin’in gelişim projesi. Metro üzerinde bu sistem Ulaştırma Bakanlığı'nın istediği bir sistem. 18.7 kilometre. Bir ucu serbest bölge. Daha önce istasyon olarak değerlendirilmiş sonra serbest bölgeye kadar aktarılmış. Bir diğer ucu da Mezitli. Şimdi biz bunun üzerinde bazı çalışmalar yapıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda merkezi hükümet 2019 yatırım programına aldı. Bu da bizim işimizi hemen başlatmamızı sağladı.  2020 yatırım programına alsaydı 2020'yi beklemek durumundaydık.

"Böyle olması bizim için avantaj"

Yurt dışından 3 önemli firmanın proje ile ilgilendiğini belirten Seçer, metro ile ilgili bazı değişikliklerin fikir birliği sağlanması durumunda gerçekleşebileceğini söylerek, “Biz finansmanı ve inşaatı beraber sağlayacak firmalar üzerinde konuşuyoruz. Yurtdışından şu anda 3 firma ilgilendi bu konu ile. Yerli partnerleri var. Çok önemli kurumlar. Mersin Büyükşehir Belediyesi görüntüsü açısından bize umut veriyor, moral veriyor. Bizim yeni bir çalışmamız var. Mezitli’de bir miktar güzergahı kısaltacağız. İlk etapta istasyona kadar getirmek istiyoruz. Burada vagon depo alanları için Devlet Demir Yolları ile arkadaşlarımız görüştü, ortaklaşa çalışmalar yürütüyorlar. Karşılıklı taleplerimiz var. Yerine getirdiğimiz zaman yeni projesiyle metro hayata geçirilecek. Olmaması durumunda vagon depo alanı sıkıntımızdan kaynaklanan eski güzergahı kullanacağız. Mutlaka bu projeyi hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.

Mersin'e metro müjdesi!


Geri Dön