24 / 04 / 2024

Vakıf yerlerinin 2014 yılı kiraları yüzde 100 ile yüzde 300 oranında arttı!

Vakıf yerlerinin 2014 yılı kiraları yüzde 100 ile yüzde 300 oranında arttı!

Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Genel Müdürlüğü; 2014 yılı kira artışları için yeni bir uygulamayı devreye soktu. Kendi bünyesinde bulunan kiralık vakıf yerlerinin 2014 yılı kira artışlarını yüzde 100 ile yüzde 300 oranında artırdı...



2 bin liralık kiranın 9 bin liraya çıkarılmasına öfkelenen küçük esnaf “Ödeme gücümüzü aşan kira artışı, ‘çıkın’ anlamına geliyor diyor


Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Genel Müdürlüğü; 2014 yılı kira artışları için yeni bir uygulamayı devreye soktu. Kendi bünyesinde bulunan kiralık vakıf yerlerinin 2014 yılı kira artışlarını yüzde 100 ile yüzde 300 oranında artırdı.


Çoğunluğu küçük esnaf olan kiracılar bu uygulamaya isyan ederek: 'Akün, vicdanın ve hukukun hiçbir şekilde yer almadığı bir karar' diye yorumladı. Özellikle İstanbul'un tarihi yarımadası içerisinde bulunan vakıf gayrimenkullerindeki bu artıştan zor durumda kaldıklarını vurgulayan kiracılar, şikayetlerini şu sözlerle dile getirdiler:



Esnaf tasfiye ediliyor



Taşınmazların, bugüne kadar her yıl Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından yayımlanan Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre yapılan kira artışı, 2014 yılı itibariyle "emsal ve rayiç bedele göre" belirlenmeye başladı.


Vakıfların kararı sonucu şaşkına dönen kiracılar, "Kontratlardaki bu artış, hiçbir kira tespit karan alınmadan keyfi olarak gerçekleştirilmiştir. 100 ile 250 metrekarelik taşınmazlarda; 1500 liradan 7 bin 500 liraya, 2 bin 500 liradan 9 bin liraya yükselen aylık kiralar söz konusu. Kiralar az ise, bugüne kadar ne- redelerdi? Daha küçük düzeltmeler yapılabilirdi. Amaç, kiraların güncellenmesi ise, 6 bin liralık zam farkı hangi akıl ve hukuk içerisindedir" diye soruyor.





Geçtiğimiz yıllarda vakıf gayrimenkullerinde ÜFE’ye göre yapılan artışlar, 2014 yılı itibariyle ‘emsal ve rayiç bedele göre’ yapılınca, aylık 2 bin 500 lira civarında olan kiralar 9 bin liraya yükseldi.


Vakıflara ait olan hanlar AVM'ye mi dönüşecek?


AL 1 metrekarelik bir vakıf işyerinde 150 liralık kira ile yaşam savaşı veren küçük esnafın, 2014 yılında aylık 450 lira kira ödemek zorunda olduğunun altını çizen mağdurlar, önemli bir uygulama başlandığını vurgulayarak, şu ilginç değerlendirmeyi yaptılar: "Son dönemlerde İstanbul suriçinde, yeni turizm planlarının yapılıyor olması bilinen bir ger­çek. Eminönü bölgesinin oteller ve turizm merkezi olarak yeniden restore ediliyor olması ile birlikte, bölgedeki vakıf mallarının da ileride bir rant içerisine dahil edilmesi düşünülerek bu uygulamaya geçildiğini düşünüyoruz. Küçük esnaf, yapılan kira artışlarını karşılayamayacağı için kendiliğinden bu mekanları bo­şaltmak zorunda kalacak. Sonrasında da vakfa ait olan bir han, kartellere verilerek AVMye mi dönüştürülecek? Zaman, bizim olup olmadığımızı gösterecektir.'


Aydın Demir/ Sözcü Gazetesi 


Geri Dön