19 / 04 / 2024

Validebağ Korusu'nda son durum ne?

Validebağ Korusu'nda son durum ne?

Validebağ Gönüllüleri tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un pazartesi günü çalışmaların başlayacağını duyurmasından sonra nöbet alanda nöbet tutuyor. Vatandaşlar koruda millet bahçesi inşa edilerek, yapılaşmaya açılacağını dile getirdi.



Validebağ Gönüllüleri tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un pazartesi günü çalışmaların başlayacağını duyurmasından sonra nöbet alanda nöbet tutuyor. Cumhuriyet Gazetesi'nden Tuğba Özer'in haberine göre; Validebağ Gönüllüleri, koruyla ilgili tehditler sona erene kadar nöbeti sürdüreceklerini dile getirdi.

Validebağ Korusu’ndaki yapılaşmaya izin verecek projeye tepki gösteren vatandaş, “Ben imam hatip mezunu muhafazakar bir insanım ve bu projeye karşı çıkıyorum. Yıllardır bu koruya gelir kozalak toplarım. Ağaçlar bile küstü. Buranın talan edileceğini biz hissediyoruz da ağaçlar hissetmez mi?” dedi. 

İstanbul Üsküdar ilçesindeki Altunizade Mahallesi’nde yer alan ve 1. derece doğal ve tarihi SİT alanı olarak belirlenen Validebağ Korusu'nun yapılaşmaya açılması tepkilere neden oldu. 

Üsküdar Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İstanbul’un peyzaj yapılmamış son korusu olan Validebağ Korusu’nda “Bakım ve Rehabilitasyon Projesi”ne start verdi.

Murat Kurum tarafından pazartesi çalışmaların başlayacağının açıklanması Validebağ Savunması ve Validebağ Gönüllüleri'nin koruda nöbet tutmasına neden oldu. Koruda millet bahçesi inşa edilerek, yapılaşmaya açılacağını dile getiren vatandaşlar “Validebağ ne park ne bahçedir. Korudur, koru kalacak” dedi.

Diğer taraftan, ihalenin iptaledilmesi amacıyla bütün gün koruda imza toplanırken, TMMOB Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İstanbul şubeleri, imar planlarının iptali için mahkemeye gitti. 

Validebağ Korusu nda son durum ne?

500 ARAÇLIK OTOPARK, YAPAY ÇİM

Projenin bütçesi 50 milyon Türk Lirası şeklinde duyurulurken, ihaleyi yaklaşık 18 milyon Türk Lirası bedelle Bitki Dünyası Sanayi ve Ticaret adlı şirket aldı. Kurum,  projenin yüzde 50'si için hibe, kalanı için de kredi desteği sunacaklarını da belirtti.

Validebağ Savunması ve Gönüllüleri, ihalenin şartnamesinde 88 bin metrekare alana çim yapılacağı ve koruda aydınlatma direkleri de yapılacağına ilişkin bilgilerin bulunuduğunu aktarıyor.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, proje çerçevesinde daha önce alana 500 araçlık otopark hayata geçirme planını duyurmuştu.

Projeyi tepkiyle karşılayan mahalle sakinlerinden Semra Cebecioğlu, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Burası Anadolu Yakası’nın en büyük yeşil alanlarından biri. Buradaki yaşam çeşitliliği her anlamda çok kıymetli, çiçekleriyle kelebekleriyle ağaçlarıyla... Bu beton şehir içerisinde, buraya geldiğimde  mutlu oluyorum, nefes alıyorum. Çocukların da burayı tanımasını istiyorum çünkü burası iyi bir eğitim alanı. Kirpiyi kelebekleri görebilirler, ağaçlar tanıyabilirler. Proje buranın doğasını bozacak. Burası bir koru, orman gibi çeşitliliği çok olan bir mekan. Parkta ise yapay çim gibi bir planları var. Gece aydınlatması yapılmak isteniyor. Burada geceleri yaz aylarında ateş böcekleri yaşıyor. O aydınlanmayla onların da yaşamı etkilenecek. Yapacakları proje burada betonlaşmayı, araçların girişini artıracak. Burası aynı zamanda deprem için toplanma alanı. Bu proje buranın ölmesi demek ben bunu kabul etmiyorum.”

Validebağ Korusu'nun millet bahçesine dönüştürülmesiyle ilgili önerge verildi!

Validebağ Korusu'nda gerginlik büyüyor!


Geri Dön