25 / 04 / 2024

Van Halilağa'daki parkın yapım çalışmaları neden durduruldu?

Van Halilağa'daki parkın yapım çalışmaları neden durduruldu?

Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Van'ın İpekyolu ilçesinde bir parkın yapım çalışmalarının engellenmesine ve çeşitli iddialara ilişkin soru önergesini İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya iletti..



Van Halilağa daki parkın yapım çalışmaları neden durduruldu?


Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Van'ın İpekyolu ilçesinde bir parkın yapım çalışmalarının engellenmesine ve çeşitli iddialara ilişkin soru önergesini İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya iletti.


Ertan önergesinde; "Van İpekyolu Belediyesi, geçtiğimiz yıl verdiği karar doğrultusunda, Halilağa Mahallesinde park ve 200 kişilik genç kadın öğrenci yurdu yapmaktadır. Ancak İl Müftülüğü, yapılacak olan parkın binalarının hemen önünde olması ve parkın kendi deyimiyle "kız ve erkeklerin buluşma noktası olma ihtimali" nedeniyle bu çalışmalara itiraz etmiştir. Hem yerel basından hem de belediye yetkililerinden aldığımız bilgilere göre, Müftülüğün bu itirazına Van Valiliği olumlu yanıt vermiş ve park yapım çalışmalarının başladığı sırada gelen polisler "Müftülükten izin ve görüş alınmadığı" gerekçesiyle çalışmaları durdurmuştur." dedi.


Öte yandan, Van İl Müftülüğü'nün söz konusu parkta kaçak bir bina yaptırdığını ve bu alana el koymak niyetinde olduğu da iddialar arasında olduğunu belirten Ertan'ın soruları şu şekilde;


1. Van Valiliği'nin ve İpekyolu Kaymakamlığı'nın, imar planında yeşil alan olarak geçen arsada İpekyolu Belediyesi'nin park yapmasını engellemesinin hukuki dayanağı nedir? Valiliklerin park yapımına ilişkin bu tür rutin müdahaleleri var mıdır?


2. Belediyelerin park ya da benzer yapılar yapmadan önce müftülükten görüş alması zorunlu mudur? Müftülükten görüş alınmasının istenmesinin nedeni nedir?


3. Kentlerdeki parkların kadınlar ve çocuklar için önemli yaşam alanları olduğu, Bakanlığınızın ortaklarından biri olduğu Kadın Dostu Kentler Programı sürecince sıklıkla vurgulanmışken, Van'daki parkın "kızlar ve erkeklerin buluşma yeri olacağı" gerekçesiyle engellendiği doğru mudur?


4. Parkta kadınlar ve erkeklerin bir arada gelmelerinin sakıncaları nelerdir?


5. Yapımına devam edilmesi, parkı hangi yurttaşların nasıl kullanması gerektiğine ilişkin kriterleriniz ya da yönergeniz var mıdır?


6. Van Müftülüğü'nün binasının kaçak olduğu iddiası doğru mudur? Doğruysa, buna ilişkin ne tür girişimleriniz olacaktır?






Geri Dön