19 / 04 / 2024

Van'da yıkılan Safa Apartmanı davasında ilk duruşma yarın!

Van'da yıkılan Safa Apartmanı davasında ilk duruşma yarın!

Van'da meydana gelen depremde yıkılan Safa Apartmanı'nın sahibi Nezir Baş ve binanın statik projesini hazırlayan Yusuf Aslan, yarın ilk kez hakim karşısına çıkacak.





     Kentte 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremde yıkılan ve 20 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Safa Apartmanı'nın sahibi Baş ve binanın statik projesini hazırlayan Aslan hakkında, ''Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak'' suçundan 22,5 yıl hapis istemi ile açılan davanın ilk duruşması, yarın Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. 

     Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir süre önce hazırlanan iddianamede, depremden sonra kamuoyunu meşgul eden ''Safa Apartmanı'nın yıkılma nedenleri'' ile ilgili konulara yer verilmişti. 

     İddianamede, binanın bodrum katı üzerindeki bütün katlarının yıkıldığına işaret edilerek, şöyle denilmişti: 

     ''Bilirkişi raporunda da belirtildiği üzere zemin katın taşıyıcı elemanlarının sağlam olmadığı ve eksik olduğu görülmektedir. Bu kapsamda apartmanın sahibi olan şüpheli Nezir Baş'ın, iş yerini genişletmek amacıyla kolon kestiği anlaşılmıştır. Binanın statik projesinin de inşaat mühendisi Yusuf Aslan tarafından hazırlandığı, KTÜ tarafından hazırlanan bilirkişi raporuna göre, binanın zemin raporu, statik hesap raporu ile statik projesinde yetersizlikler olduğu anlaşılmıştır. Şüphelilerin, Van ilinin ikinci derece deprem bölgesinde olduğunu bilerek binanın yapımında gerekli dikkati ve özeni göstermedikleri, Nezir Baş'ın ise zemin kattaki kolonları, binanın depremde yıkılacağını ve binada oturanların şiddetli bir depremde enkaz altında kalarak öleceğini öngörmesine rağmen iş yerini genişletmek amacıyla kestiği, şüphelilerin bu eylemleri ile bilinçli taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden oldukları anlaşılmıştır.'' 

     Baş, 8 Kasım 2012 tarihinde çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanmıştı. 


AA


Geri Dön