16 / 04 / 2024

Van'daki orta-ağır hasarlı binalar da dönüşüme girecek!

Van'daki orta-ağır hasarlı binalar da dönüşüme girecek!

Kentsel dönüşümde Van'a müjdeli haber geldi. Vatandaşların kendi imkânları ile yıktırdıkları orta ve ağırlı hasarlı binalar da artık kentsel dönüşüm kapsamında kabul edilecek.



Konuya ilişkin Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından da açıklama yapıldı. 

Yapılan açıklamada, "Odamızın da yakından takıp ettiği ve halkımızı yakından ilgilendiren önemli bir konu Mecliste kabul edildi. Vatandaşlarımızın kendi imkânları ile yıktırdıkları orta ve ağırlı hasarlı binalar artık kentsel dönüşüm kapsamında kabul edilecek. 


İlimizde 2011 yılında meydana gelen deprem sonrası yıkılması kararlaştırılan orta hasarlı veya ağır hasarlı yapılar 6306 sayılı kanuna tabı tutularak riskli yapılar olarak kabul edilmiş ve Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Kapsamında yıkımlarına karar verilmişti. 


Bu yapılar yıktırılarak kentsel dönüşümden yararlanma hakkını elde etmişlerdi. 

Ancak İlimizde meydana gelen deprem felaketi nedeni ile ağır hasarlı olan ve tehlike arz ettiğinden dolayı hak sahiplerinin kendi imkanları ile yıktırdığı yapıları 6036 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden önce yıktırıldığı için yasadan, dolayısı ile kentsel dönüşüm olanaklarından y ararlanam am aktaydılar. 


Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılan düzenleme ile 6306 sayılı kanuna geçici bir madde eklenerek binalarını kendi imkanları ile yıktıran vatandaşlarımız bu yasadan yararlanabilecekler." denildi Konu hakkında açıklama yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kumlu Başkanı Necdet Takva da, "Büyük mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın bu durumlarının çözümü konusunda Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak konuyu ilgili makamlara taşımış ve yine konunun önemine binaen uzun bir süredir gündemde tutup takipçisi olduk. Sorunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilimiz milletvekillerine yazılı olarak iletmiş, ilgili tüm makamlar ile görüşmeler yapılmış ve konunun çözümü konusunda destek istemiştik. Özellikle HDP Milletvekilimiz Sayın Nazmı Gür ve AK Parti Van Milletvekilimiz Sayın Mustafa Bilici konu ile yakında ilgilenmiş ve takipçisi olmuşlardır. Her ıkı milletvekilimize ve emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Bu konuda sıkıntı yaşayan vatandaşlarımızın önündeki yasal engel aşılmıştır. Umuyoruz kı yaşadığımız diğer sorunlarımızda benzer şekilde çözülür." dedi.


Prestij


Geri Dön