19 / 04 / 2024

Van'ın ilk 5 yıldızlı oteli oldu, şehre turizmi getiremedi!

Van'ın ilk 5 yıldızlı oteli oldu, şehre turizmi getiremedi!

VAN'IN ilk 5 yıldızlı oteli Elite VVorld'ün sahibi Elik Ailesi 'nden,yönetim kurulu üyesi Emel Elik ile ilk buluştuğumuzda Van, henüz deprem yaralarını sarmaya çalışıyordu...



VAN'IN ilk 5 yıldızlı oteli Elite VVorld'ün sahibi Elik Ailesi'nden,yönetim kurulu üyesi Emel Elik ile ilk buluştuğumuzda Van, henüz deprem yaralarını sarmaya çalışıyordu. İnsanlar deprem psikolojisini üzerinden atamamışken, terör de can almaya devam ediyordu. 


O akşam Vali Yardımcıları Atay Uslu ile Mehmet Yüzer bizi Van'ın ana damarı Maraş Caddesi'nde yürüyüşe davet ediyor ki görelim, asayiş berkemal. 

İki yıl önceki Van'da yaşadıklarımdan: Bir tarafta zırhlı polis aracı park etmiş, memurlar gece çaylarını içiyor. O sıra aklıma PKK'nın kaçırdığı kaymakam adayı düşüyor. Güvenlikten ve protokolden sorumlu Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer, "Ailesini ziyaret ettim, çok çetin duruyorlar" diyor. "Allah o kaymakamın annesine güç versin" diyorum. 

Van deprem yaralarını sardı, çok şükür ki artık Doğu'da terör nedeniyle kan akmıyor. 

Yukarıdaki satırları da hatırlatmak için yazdım, 1.5-2 yıl önce bambaşka bir Türkiye vardı.

Ne var ki bazı şeyler değişmiyor. 

O zamanlar Emel Elik, "Ankara'ya her gittiğimde, Van'ı destinasyon olarak ön plana çıkarın diyorum. Ankara'dakiler de diyor ki, yurtdışı ayaklı toplantıları yapamayız. Terör varken, güvenliği nasıl sağlayacağız" diye anlatıyordu. 

Önceki akşam buluştuğumuzda sordum: "Van'a artık turist geliyor mu?" "Maalesef hâlâ  Ankara  Van'ı tanıtımda ön plana çıkarmıyor. Biz tıp kongresini getirdik, otelimizde yaptık. Tek başına bir yere kadar gidiyorsun. Bakanlık tanıtmadığı için bir yerde tıkanıp, kalıyoruz." Oysa turizm gelişse, Van daha da keyiflenecek. 

Bir sonraki otel St. Petersburg'a Emel Elik, "Gezi olayları varken, bir hafta tatil yapabildim. Zaten o sıra dükkanı kapatmıştık" diye anlatıyor. 

Elit World Grubu'nun iki oteli Taksim'de, biri Van'da. Dördüncü otel, ocak ayında E5 üstünde Küçükçekmece'de devreye girdi. Bir sonraki otel Basın Ekspres'te açılacak. İki yeni otel yatırımını da St. Petersburg'da yapacaklar. 

Elik Ailesi araziyi satın alarak, yatırım yapıyor. 

Toprak kârın %60'ını götürüyor Emel Elik, Anadolu yakası ve Marmaris İçmeler'de de yine araziyi satın alarak otel yatırım yapacaklarını anlatıyor. 

Turizm sektörü, Özal döneminde, 1980'lerde atağa kalktığında, devletten uzun dönemli 'tahsis' yolunu tercih ederdi. Arazi satın almanın farkını konuşurken, 'otel operasyonunda en büyük paranın toprağa gittiği, kârın yüzde 60'ının araziye gittiği' vurgusu geliyor. 

Küçükçekmece'deki Elite VVorld'ün Genel Müdürü Murat Köni anlatıyor: "Ekonomi, işletme derslerinde hocalarımız bizlere otel yatırımının geri dönüşünü öğretmişti. Otel yatırımında maliyetin 10-12 senede çıkması lazım. Otel yatırımıyla birlikte bölgesinde de araziler değer kazanır. Arsayı satın alıp, inşaatı yaparsanız, elden çıkarmaya kalktığınızda gayrimenkulün artan değeri de büyük karınız olur." Tek fark Elik Ailesi turizmde büyümeyi hedef koymuş. 



Funda Özkan/ Akşam Gazetesi 


Geri Dön