26 / 04 / 2024

Varlıbaş Holding Bodrum Tilkicik Koyu'nda otel açacak!

Varlıbaş Holding Bodrum Tilkicik Koyu'nda otel açacak!

Varlıbaş Ailesi'nin gayrimenkulun ardından yeni işlere girmek için kolları sıvadığını açıklayan Ekonomist Dergisi Emlak Editörü Sibel Atik'in Varlıbaş Holding CEO’su Erdinç Varlıbaş söyleşisi;



Varlıbaş Ailesi, gayrimenkulun ardından yeni işlere girmek için kolları sıvadı. Varlıbaş Holding CEO’su Erdinç Varlıbaş, bu yıl turizm ve perakende sektörlerine yatırım planladıklarnı açıkladı. Perakende sektörüne bir spor merkezi zinciriyle eylül ayında giriş yapacaklarını kaydeden Varbbaş, Bodrum Tilkicik Koyu’ndaki 100 odalı otel projesiyle turizme de gireceklerini söylüyor.


Gayrimenkul geliştirme, inşaat ve müteahhitlik şirketi Varyap ile iş hayatında 40 yılı geride bırakan Varlıbaş Ailesi, portföyüne yeni sektörler ekleyecek. Varyap Meridian, Pendik Plaza, Metropol İstanbul gibi önemli projeleri tamamlayan grup, turizm ve perakende sektörlerine girmeye hazırlanıyor.


2005 yılından bu yana şirketin CEO’luğunu sürdüren Erdinç Varlı-baş, gayrimenkul geliştirme ve müteahhitlik sektöründeki deneyimlerini yeni alanlara da taşıyacaklarına işaret ederek, tek bir iş alanında olmayıp riski dağıtmak istediklerini söylüyor. Varlıbaş Holding bünyesine bir spor merkezi markası eklemek istediklerini anlatan Erdinç Varlıbaş, bu işin duayeni iki Amerikalı ortakla çalışmalar yürüttüklerini ve markanın lansmamnı eylül ayında yapacaklarını belirtiyor. Turizmde ise Bodrum’da 100 odalı bir otel yapacaklarını söyleyen Varlıbaş, grubun yatırım planlarını ve hedeflerini şöyle anlattı:


Adı Varyap ile bütünleşen grubunuz kurumsallaşma yönünde önemli adımlar attı ve şirketlerini holding çatısı altında topladı. Bu yapılanma süreci devam ediyor mu?


Babam Süleyman Varlıbaş tarafından kurulan Varlıbaş Grubu, 2012 yılından bu yana holding çatısı altında 25 şirketle çalışmalarını sürdürüyor. Kurumsallaşmaya çok önem ve ren bir şirketiz. Bu yönde kurumsallaşma çalışmalarımız büyük ölçüde tamamlandı. Gelirlerinin yüzde 90’ı aşan kısmını inşaat, gayrimenkul geliştirme gibi işlerden elde eden gurubumuzda küçük de olsa sağlık ve enerji yatırımı da var. Fakat artık grubu yeni sektörlere taşıyacak yeni yatırımlar da gündemde.


Yeni sektörlere gelmeden önce grubun gelirlerinin büyük kısmını oluşturan gayrimenkul geliştirme ve inşaat sektöründe yılı nasıl geçiriyorsunuz? Satışlardan memnun musunuz?


Ülke için seçim yılı olması nedeniyle biraz daha temkinli tahminler ve kararlar aldığımız bir yıl. Fakat sektörde satışlara bakıldığında bir balon olmadığı görülüyor. Varyap Meridian projemiz büyük ölçüde satıldı. Nisan ayında yaptığımız kampanya ile 1,5 ayda 45 milyon TL’lik ürün sattık. Aslında sadece bu veri bile konutta balon olmadığını gösteriyor. Genel olarak satışlardaki bu duruma karşılık bizim bu yıl gelirlerimizde ciddi bir artış olacak. Geçen yıl yaklaşık 900 milyon TL olan ciromuz bu yıl 1,5 milyar TL’ye çıkar diye tahmin ediyorum.


Ciroda büyük bir artıştan söz ediyorsunuz. Bu artışın kaynağı nedir?


2015 bizim için yüksek cirolu kapanacak, çünkü işlerin bittiği ve satışların tamamlandığı bir süreç olacak. İnşaat sektörünün bilanço hesapları buna göre değişiyor. Bizde kâr-zarar süreci bir proje bittikten sonra belli olur ve esas gelir proje bittikten ortaya çıkar. O nedenle bu yıl satışlar tamamlanacağı için ciro beklentisi de yüksek.


Grubu yeni sektörlere taşımak istemenizin nedeni gelirlerde dengeli bir dağılım ve riski azaltma gayreti mi, yoksa gayrimenkulde bir talep azalması beklediğiniz için mi?


Gelirimizin yüzde 40’ı inşaattan, yüzde 60’a yakını da kendi yaptığımız gayrimenkul geliştirme işinden geliyor. Burada da yekpare bir alanda değiliz, bir ayrışma var. Biz elimizde ki işler bittikten sonra yeni projeleri bünyemize ekleyerek bu alandaki varlığımızı güçlü bir şekilde göstermeye devam edeceğiz. Zaten beklentilerimize göre önümüzdeki 10-15 yıl gayrimenkul sektöründe yatırım ve talebin devam edeceği bir süreç olacak. Dolayısıyla bu yeni sektörlere girişimizin nedeni riski dağıtmak.


Hangi sektörlere yatırım yapmayı planlıyorsunuz?


Öncelikle perakende sektörüne girmek istiyoruz. Burada sağlık ve spor alanında faaliyet gösterecek bir şirket kurma yönünde çalışmalarımız sürüyor.


Şirketin faaliyet alanı ne olacak?


Dünyada son derece popüler olan fitness salonlarında bir marka ile yer alıp, zincir haline getirip hem Türkiye hem de Avrupa ülkelerine yayılmak istiyoruz. Yoga ve spining gibi faaliyetleri kapsayacak bu spor merkezlerimiz üst gelir seviyesine hitap edecek ve çok lokasyonlu olacak.


Bu girişim şu anda ne aşamada? Markanın adı belli mi?


Bu işte yabancı ortakla ilerleyeceğiz. Amerikalı ortağımızla yapacağımız bu işte marka çalışmalan sürüyor. Bu işin gelişimine Amerika’da öncülük eden ortağımız ile eylül ayında markanın lansmanmı yapacağız. Eylül ayında ilk şubeyi açacağız. İstanbul Bağdat Caddesi, Nişantaşı, Etiler, Florya ve Ataşehir olmak üzere beş lokasyonda açılacak spor merkezlerini, daha sonra Avrupa’dan dünyaya da açacağız.


Girmeyi planladığınız diğer iş hangisi?


2015 yılını elimizdeki işleri bitirip yeni başlayacağımız ve yüksek konsantrasyon isteyen Bodrum projelerine geçiş yılı olarak planlıyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımız sürüyor. Bu açıdan Bodrum’da planladığımız lüks konut projelerinin yanı sıra otelin de yer aldığı karma projeler de üretmek istiyoruz. Şu anda Bodrum’da üç projemiz var. İkisi konut, biri turizm tesisi olacak. Güney sahillerinde ilk projemizi gerçekleştireceğiz. Bizim için çok heyecanlı.



Turizm işini biraz açar mısınız? Yatırım bütçesi nedir ve nasıl ilerlemeyi hedefliyorsunuz?


Bodrum Yalıkavak’ta Varyap Element projemiz var ve yapımı sürüyor. Mimar Emre Arolat’ın tasarımını yaptığı 22 adet özel malikaneden oluşan 35 dönümlük alandaki bu projenin yanı sıra yine Bodrum Tilkicik Ko-yu’nda da bir projemiz olacak. Bu, otel ve rezidanslardan oluşan karma bir proje. 20 dönümlük bir arsa ve denize sıfır konumda. Dünyada tasarım oteli dediğimiz bir iş olacak ve işletmesini önde gelen bir marka üstlenecek. Bir projemiz daha Güvercinlik’te 150 dönümlük arazide yine denize sıfır noktada olacak. Şu an tasarım çalışmaları süren proje, yılın son çeyreğinde netleşecek.


Otel projesi ne aşamada, hangi otel zinciriyle anlaşma sağlandı?


Henüz görüşmeler sürüyor. 10’a yakın marka ile görüşüyoruz ve biriyle anlaşmaya varacağız. Planlarımıza göre otel 100 odalı olacak. Yatırım bütçesi ise üç proje için toplamda yaklaşık 100 milyon Euro olacak.


Sadece müteahhitlik işiyle ilerleyen gruba başkanlık eden babanız yeni işlere nasıl bakıyor?


Şirkette 1998 yılında çalışmaya başladığımdan bu yana 17 yıl geçti. Şirketin büyüme arifesinde ve projelerde babamın yanındaydım. O günlerden bu yana aktif büyüklüğümüz bin 280 kat arttı. Aktif büyüklük o günlerde 4-5 milyon TL iken bugün varlıklarla birlikte 1,5 milyar TL’ye taşıdık. Dolayısıyla biz her kararı yönetim kurulunda ortak olarak değerlendirip, ortak karar alırız. Babamın çok vizyoner olması önemli. Bir de doğru işe çok kolay ikna edebilirsiniz. Bu da bizim önümüzü çok açıyor. Yeni girişimler için bizi çok motive ediyor.


Yeni işlerden beklentiniz nedir? Beş yıl sonra geliriniz nasıl dağılacak?


Önümüzdeki beş yıl içinde gelirlerimizin yüzde 30-40’lık kısmını yeni girdiğimiz sektörlerden sağlamayı planlıyoruz.



Ekonomist


Geri Dön