26 / 04 / 2024

Vasiyetnamenin iptali dava dilekçesi 2021!

Vasiyetnamenin iptali dava dilekçesi 2021!

Vasiyetnamenin tamamının ya da bir kısmının geriye dönük bir şekilde ortadan kaldırılması için vasiyetname davası açılarak, iptal ediliyor. Vasiyetnamenin iptali dava dilekçesi nasıl hazırlanıyor? İşte vasiyetnamenin iptali dava dilekçesi 2021...



Vasiyetnamenin iptali dava dilekçesi 2021!
Vasiyetnamenin tamamının ya da bir kısmının geriye dönük bir şekilde ortadan kaldırılması için vasiyetname davası açılıp iptal ediliyor. Hangi sebeplerin varlığı halinde vasiyetin iptal edileceği TMK 557'ye göre düzenlenmiştir. Kanun hükmünde 4 fıkra halinde sınırlı olarak sayılan sebepler dışında kalan herhangi bir nedenden dolayı vasiyet iptal edilemiyor.

Tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından vasiyetnamenin iptali davası açılabiliyor. Bu dava, ölüme bağlı tasarrufun tamamının veya bir kısmının iptaline ilişkin olarak açılabiliyor.

Bu dava, mirasbırakanın son yerleşim yeri Asliye Hukuk Mahkemesi’ne bir dilekçe ile başvurarak açılıyor. Vasiyetnamenin iptali dava dilekçesi 2021 örneği şu şekilde hazırlanıyor:

Vasiyetnamenin iptali dava dilekçesi 2021
.......... HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

DAVACI                              :

VEKİLİ                               :

DAVALI                               :

KONU                                 : Murisin vasiyetnamesinin iptaline karar verilmesi isteminden ibarettir.

AÇIKLAMALAR                 :

1- Davacı müvekkilin babasının vefatıyla  …/…/… tarihinde açıklanan vasiyetnamesi, vasiyetnamenin şartlarına uygun olmayıp birçok hatalarla dolu ve hukuka aykırı bulunduğundan iptali gerekmektedir.

2- Müvekkilin babası vasiyeti düzenlediği tarihte temyiz kudretinden yoksundur. Hastane kayıtlarında da bu durum tespitlidir. Vasiyetname içeriği de bu iddiamızı doğrulamaktadır.

3- Bu nedenlerle anılı vasiyetnamenin iptali için sayın mahkemenize başvurma mecburiyetimiz doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : Türk Medeni Kanunu, HUMK ve diğer yasal nedenler.

HUKUKİ DELİLLER : Veraset İlamı, Nüfus kayıtları, Hastane kayıtları , doktor

raporları ve reçeteleri , …/…/…tarihli vasiyetname, tanık   

beyanları, …. Sulh Hukuk Mahkemesinin …/…/… tarih

ve…./….E sayılı tereke dosyası ve diğer yasal deliller.

SONUÇ VE İSTEM : Açıkladığımız ve yargılama esnasında re’sen göz önüne alınacak nedenlerle kanuna aykırı vasiyetnamenin iptaline karar verilmesini, saygıyla müvekkil adına  arz ve talep ederim. …/…/…

Davacı Vekili

Av.


Geri Dön