19 / 03 / 2024

Vatandaş konut kredisini bıraktı, peşin ve senetli satışa yöneldi!

Vatandaş konut kredisini bıraktı, peşin ve senetli satışa yöneldi!

Türkiye İstatistik Kurumu Ekim 2018 konut satış istatistiklerini değerlendiren Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "Vatandaş konut kredisini bıraktı, daha uygun olan peşin ve senetli satışa yöneldi" dedi...



KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün açıklanan Ekim ayı konut satış istatistiklerini değerlendirdi;

Türkiye genelinde Ekim ayında 146 bin 536 adet konut satışı gerçekleşti. 2017 yılının Ekim ayına göre yüzde 19, bir önceki ay olan Eylül ayına göre konut satışlarında yüzde 15 artış yaşandı. 2018 yılının Ekim ayı Türkiye ekonomi tarihinde en çok konut satılan ay olmuştur. Hazine ve Maliye Bakanlığının KDV ve tapu harcı indirimi desteği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde başlatılan ve KONUTDER’in de desteklediği, 31 Ekim’e kadar süren “Türkiye İçin Kazanç Vakti” kampanyası, konut piyasasına çok ciddi ivme kazandırarak konut satışlarını harekete geçirdi. Ekonomide yaşanan durgunluktan etkilenen konut piyasası, ciddi avantajlar sağlayan kampanyayı fırsat bilen alıcıların ve yatırımcıların ilgi göstermesiyle canlandı. Bu kampanyada gayrimenkul sektörümüz çok ciddi fedakârlıkta bulunmuştur. Vatandaşlarımızın bu kampanya dönemini çok iyi değerlendirdiğini görüyoruz. Ekim ayının kampanyanın son ayı olması, rekoru getiren bir diğer etken oldu. 120 ay, 0.98 firma vadeli kampanyada, artan inşaat maliyetlerinin fiyatlara yansıtılmamasının yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanlığımızın verdiği KDV ve tapu harcı indirimi bu büyük sonuca eriştirdi sektörü. Vergi indirimlerinin yıl sonuna kadar uzatılması ve enflasyonla mücadele kampanyası ile verilen yüzde 10 ilave indirim imkânı ve firmalarımızın cazip ödeme imkânlı kampanyaları konut satışlarını yıl sonuna kadar canlı tutacak ve yılı yeni bir rekorla kapatmamızı sağlayacaktır.

"Vatandaş konut kredisini bıraktı, daha uygun olan peşin ve senetli satışa yöneldi"

İpotekli satışlara baktığımızda da 8 bin 65 adet konut satışı ile 2017 yılının Ekim ayına göre yüzde 79 oranında azalış yaşandığını görüyoruz. Bunun en büyük sebebi konut kredi faiz oranlarının aylık ortalama yüzde 2,5 sınırında olması. Elimizi değil gövdemizi taşın altına koyarak bankaların yapması gereken fedakârlığı, özveriyi gayrimenkul sektörü olarak bizler yaptık. Kendi oluşturduğumuz kişiye özel ödeme planları, peşin ve uygun faiz oranlarıyla senetli satışla konut alıcısına ve yatırımcısına finansmanı sağlamış olduk.

"Sene sonuna kadar yabancıya satışta 6 milyar doları yakalayabiliriz"

Yabancıya konut satışında ise gayrimenkul sektörü olarak rekorlar kırmaya devam ediyoruz. 2018 yılı Ekim ayı konut satışı geçen yılın Ekim ayına göre yüzde 134 oranında artış ile 6 bin 276 adet olarak gerçekleşti. Yabancıya konut satışı vatandaşlık imkânının 250 bin dolara çekilmesi teşviki ile vites büyüttü ve 6 bin konut aylık satış rakamına ulaştı. Bu yıl 6 milyar doları yakalayacağız. Önümüzdeki yıl ise 10 milyar dolar döviz girdisini ülkemize kazandıracağımızı öngörüyoruz. Eximbank imkânlarından da sektörün faydalanması ve yurt dışı tanıtım organizasyonlarının geliştirilmesiyle yabancıya yönelik satışlar çok daha fazla artacaktır.

Gayrimenkul sektörü değersizleştirme çabalarına rağmen her türlü fedakârlığı yaparak Türk ekonomisine lokomotif olmaya ve ülkemize döviz kazandırmaya devam etmektedir.

 

2018 Ekim'de 146 bin 536 konut satıldı!

İpotekli konut satışları Ekim'de dibe vurdu!
 


Geri Dön