19 / 04 / 2024

Vatandaşlar doğalgazda indirim beklemesin!

Vatandaşlar doğalgazda indirim beklemesin!

Naturgaz Genel Müdürü Arif Aktürk, petrole bağlı olarak doğalgaz fiyatlarında görülecek düşüşün vatandaşa yansımasının zor olduğunu söyledi. Aktürk, doğalgazdaki fiyat değişimleriyle ilgili şu açıklamayı yaptı



Petrole bağlı olarak doğalgaz fiyatlarında yaşanacak düşüşün vatandaşa yansıması beklenmiyor. Naturgaz Genel Müdürü ve Petform Gaz Grubu Başkanı Arif Aktürk, doğalgaz fiyatlarındaki düşüşün vatandaşa yansıyıp yansımayacağını cnbc-e'de Son Baskı programında değerlendirdi. 


Aktürk şunları söyledi: "Uzun vadeli doğalgaz kontratları genelde ham petrol ürünlerine endekslidir.Ham petrol fiyatı azalınca uzun vadeli sözleşmelerin fiyatı da düşer. Son 10 yılda birçok hub dediğimiz fiyat merkezleri oluştu. Artık petrol ürünleriyle ilişki yavaş yavaş kesilmeye başlandı. Petroldeki düşüş BOTAŞ'in ithalat kontratına indirim olarak yansıyacak. Vatandaşa yansıması biraz zor. Gelen yüzde 9'luk zam kur artışını karşıladı. Dolar kuru 1,74'ten 2,25'lere geldi. İç piyasada çok fiyat indirimi beklenmesin. Türkiye'de bastırılmış fiyat yapısı var. Türkiye'de gazın tüketiminin mevsimselliği de çok fazla. Konutların kışın artan talebinden dolayı ağırlıklı ortalama fiyatlar da artıyor. İthalat fiyatlarına yapılan indirim yüksek spot fiyatıyla dengeleniyor. Kısa ve orta vadede indirim beklemiyorum. Kur düşerse yansır ama petrol kaynaklı vatandaşa orta vadede yansıma olmaz." 


Rusya Devlet Başkanı Putin'in Avrupa'ya yönelik gazı kesme tehdidini yorumlayan Aktürk, "Rusya'nın gaz kesme lüksü olduğunu düşünmüyorum. Ukrayna krizinden dolayı gaz kesilirse bizim Batı Hattı'ndan yüzde 20'lik gaz sağlanıyor. Trakya bir miktar etkilenecektir. İstanbul'un da belki batı kısmında bir miktar sıkıntı yaşanabilir ama Türkiye buna hazırlıklı. Çok az etkilenerek bu kışı geçireceğimizi düşünüyorum. Eğer bu kış Balkanlarda ve Türkiye'de ciddi kış koşulları yaşanırsa durum negatif yöne doğru ilerler" diye konuştu. 


İRAN'DAKİ İNDİRİMİN YANSIMASI OLABİLİR


Türkiye'nin Rus gazında mutlaka indirim alacağını ifade eden Aktürk, İran'daki tahkimden de indirim alabileceğini belirtti. Aktürk, "Hakem heyeti İran'da BOTAŞ'ın talep ettiği indirimi verirse tabii ki vatandaşa yansır. Rusya'yla olan indirimde ise iç piyasaya çok fazla yansıyacağını düşünmüyorum" dedi. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji Uzmanı Fatih Macit ise, doğalgaz arzında bir sıkıntı beklemediğini belirterek, "Türkiye'nin yapması gereken kaynak çeşitliliğini artırmak" dedi.


cnbce.com


Geri Dön