29 / 03 / 2024

Vatandaşlar için 'konut mevsimi' başladı!

Vatandaşlar için 'konut mevsimi' başladı!

Seçim belirsizliği ve faizlerin yükselmesiyle yavaşlayan gayrimenkul sektöründe hareketlilik başladı. Sektör temsilcileri, seçim sonrası dövizin yükseleceğine dair kurulan senaryolar tutmadığını, vatandaşlar için konut mevsiminin başladığını belirtti.



Uzun zamandır nefesini tutup seçimi bekleyen sektörlerin başında gayrimenkul sektörü geliyordu. Seçimin tamamlanmasının ardından sektör, beklenen hareketin yaklaştığını kaydetti. İNDER Başkanı ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Şimdi ‘domates mevsimi’ ‘karpuz mevsimi’ derler ya; ben de diyorum ki ‘konut mevsimi’ başladı” açıklamasında bulundu.

DOLARDAKİ PARA GELECEK 

 Vatandaşlar için konut mevsimi başladı!

Durbakayım, şu açıklamalarda bulundu: "Seçim belirsizliği, kredi faizlerinin yüksek olması ve seçimden sonra dövizin artış gösterebileceğine dair inanç; insanları gayrimenkul yatırımından alıkoyuyordu. Özellikle son 15 gündür hiç hareket yoktu. Seçim başarıyla tamamlandı. İki gündür satış ofislerimizde bir hareket başladı." Piyasanın açılması için dövizin yükseleceğine dair inancın bitmesi gerektiğini söyleyen Durbakayım, "Artık vatandaşta öyle bir beklenti kalmadı. Bu da insanları gayrimenkule yönlendirecektir." 

FİYATLAR YÜZDE 40 UCUZ 

Maliyetlerin yüzde 50-70 arttığını aynı seviyede fiyat artışı yapılmadığını söyleyen Durbakayım, "Konut fiyatları olması gerekenin yüzde 40 altında. Bu çok büyük bir avantaj. Çünkü bu seviyelerde kalmayacak" diye konuştu. Durbakayım, konut almak için en uygun zamanın bu dönem olduğunu söyledi.

Hem fiyatta hem de faizlerde düşüş var 

 Vatandaşlar için konut mevsimi başladı!

KONUTDER Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas ise, konut piyasasında uzun süredir ertelenen bir talep olduğunu hatırlatarak, “Faiz oranlarına bir de seçim belirsizliği eklenince konut talebi de beklemeye geçmişti. Şimdi bu iki engel de ortadan kalktı. Faizler 0.98 seviyesine düştü. Şimdiye kadar konut fiyatları düşükse faiz yüksek oluyordu. Kredi faizleri düştüğündeyse konut fiyatları yükseliyordu. Şimdi hem fiyatlar olması gerekenin çok altında hem de faizler düşük. Zaten bahar ayları gayiremenkul sektörü için en iyi satış dönemi” değerlendirmesinde bulundu. 

Seçimsiz 4.5 yıl büyük avantaj

 Vatandaşlar için konut mevsimi başladı!

Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Şimdi reform zamanı’ vurgusunu hatırlatarak, şunları söyledi: "Önümüzde 4.5 yıllık seçimsiz bir dönem ve ekonomiye odaklanacak bir hükümet var. Bu bir avantaj. Faizlerin biraz daha aşağı gelmesiyle sektörün tekrar harekete geçeceğini düşünüyoruz." 

Bağlantılar satışa dönüşüyor

 Vatandaşlar için konut mevsimi başladı!

Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan da, şöyle konuştu: "Seçim öncesinde yaptığımız bağlantılar, aldığımız kaporalar vardı. Ancak, vatandaş bunları alıma döndürmeden önce seçimin nasıl sonuçlanacağını görmek istiyordu. Şimdi bu bağlantılar satışa dönmeye başladı."

Seçim sonrası konut kredisi faiz oranları ne durumda?

31 Mart 2019 seçimleri emlak piyasasına nasıl yansıyacak?


Geri Dön