26 / 04 / 2024

Vatandaşlığın kolaylaşması yabancı yatırımcıyı cezbeder mi?

Vatandaşlığın kolaylaşması yabancı yatırımcıyı cezbeder mi?

Konut alan yabancılara vatandaşlıkta limit düşürüldü. Türkiye'de ev alan yabancılara vatandaşlık limiti 250 bin dolara indirildi. Peki bu durum yabancı yatırımcıyı cezbeder mi?



Finansal piyasalarda yaşanan dalgalanma gayrimenkul sektörünü de olumsuz etkiliyor. İç pazarın daralması üreticileri yabancıya satışa yönlendiriyor. Geçtiğimiz hafta yabancıya vatandaşlık hakkında gayrimenkul alım sınırının 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekilmesiyle yabancıya satışın artırılması hedeflendi.

Ekonomist'te yer alan habere göre; Sektör temsilcilerinin aylardır beklediği bu düzenlemenin hayat bulmasıyla önümüzdeki aylarda yabancıya satışın hareketlenmesi beklentisi gündeme geldi. Ancak sektör içinden aldığımız bilgilere ’ göre, kurlardaki oynaklık yabana yatırımcıyı da bekleme pozisyonunda tutuyor. Yabancıya satışın artması için sadece vatandaşlık prosedürünün kolaylaştırılmasının yeterli olmadığına, kurların da istikrara kavuşması halinde satışların artabileceğine dikkat çekiliyor.

Mütekabiliyet yasasının çıktığı 2012 yılının sonundan bu yana yabancılara toplam 118 bin konut satıldı. Geçtiğimiz yıl yabancılara 22 bin 200 konut satılırken, bu yıl ilk sekiz aylık dönemde ise 18 bin 540 adetlik satış yapıldı. Toplam yabancıya konut satışında bu yılın yaklaşık 30 bin adet dolayında kapatılması bekleniyor.

Geçen yıl yabancılara yapılan konut satışından 4,6 milyar dolarlık gelir elde edilmişti. Döviz getirici faaliyet kapsamında konut satışının ihracat sayılması ve Emlak Konut GYO ve sektör derneklerinin ve firmalarının desteğiyle yurtdışı tanıtım atağının başlatılmasıyla ise önümüzdeki beş yılda yabancıya 15
milyar dolarlık konut satışı yapılması hedefleniyor.

Dünyanın gelişmiş ülkeleri de yabancıya konut satışı yaparak ülke ekonomilerine katkı sağlıyor. Örneğin, OECD ülkeleri arasında en fazla konut satışı yapan ülke olan ABD, geçtiğimiz yıl yabancıya sattığı gayrimenkullerden 153 milyar dolarlık gelir elde etti. Avrupa ülkeleri için de yabancıya konut satışı ciddi bir gelir kaynağı olmuş durumda. Akdeniz Çanağı'nda turizmdeki rakiplerimizden biri olan İspanya geçtiğimiz yıl yabancılara 50 bin adet konut sattı. İspanya'nın toplam konut pazarının içinde yabancıya satış oranı yüzde 10'u geçerken, rakamın bu seviyelere gelmesinde İspanya’nın  konut yatırımcılarına oturum izni vermesinin önemli bir rolü bulunuyor. Türkiye'de ise toplam konut pazarında yabancıya satış oranı yüzde 2'ler seviyesine ancak yaklaştı.


Geri Dön