19 / 04 / 2024

Vatandaşlıkta limitin düşürülmesi konuta teşviği artıracak!

Vatandaşlıkta limitin düşürülmesi konuta teşviği artıracak!

Yabancıların Türkiye vatandaşlığına geçişiyle ilgili bazı düzenlemeler değiştirildi. Vatandaşlıkta limitin düşmesi kararını sektör temsilcileri değerlendirdi.



Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarı 2 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi. Türkiye'de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli de 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekildi. Yabancıların türk vatandaşlığına geçişiyle ilgili değişikliği inşaat patronları yorumladı. 

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:
“Karar, konut ihracatını artıracak”

Vatandaşlıkta limitin düşürülmesi konuta teşviği artıracak!


Türkiye genelinde yabancılara yapılan konut satışı Ocak-Temmuz 2018 döneminde yüzde 29,6'lık artışla 11 bin 321'den 14 bin 674'e yükseldi. 7 ayda yaşanan artışın ülke ekonomisine ciddi bir döviz getirisi sağladı. Bu da bize yabancıların Türkiye'den gayrimenkul alma eğilimini gösteriyor. Mütekabiliyet çerçevesinde bazı düzenlemeler yapıldı ancak bu rakamların daha da yukarıya çekilebilmesi için yatırımı teşvik edici ek düzenlemelere ihtiyaç duyuluyordu. Yeni kararla bu konuda bir adım daha atılmış oldu. Konut satarak aslında ihracat yapmış oluyoruz. Konuyu böyle değerlendirmek lazım. Üstelik yabancının aldığı konut ülkede kalıyor, başka bir yere gitmiyor. Yabancıya konut satarken hem döviz geliyor hem de konutu alanlar ülkemizde yaşıyor ve bir yandan da buradaki yaşamlarında alışverişlerini yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Yabancı yatırımcılara daha çok güven vermek ve onları koruyan kanun ve yönetmeliklerle daha fazla yatırımcı çekmeye çalışmak sektöre verilecek destekler arasında yer alıyor. 


 Şenol Üçüncü / Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi:
“Karar, ciddi teşvik anlamına geliyor"

Vatandaşlıkta limitin düşürülmesi konuta teşviği artıracak!


Mütekabiliyet Yasası'nın çıktığı 2012'den bu yana yabancılara konut satışı artıyor. Ancak bu satışlar hala yeterli düzeyde değil. Kurlardaki yükselişle yabancı yatırımcının fırsatı değerlendirip Türkiye'den alım yapması bekleniyor. Rakamlar bize uygun şartlar oluştuğunda yabancıların konut almaya hazır olduğunu gösteriyor. O nedenle son düzenlemeyi yabancı yatırımcıyı Türkiye'ye çekmek için atılan önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Çünkü Türk vatandaşlığına hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarının 2 milyon dolardan 500 bin dolara ve Türkiye'de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedelinin de 1 milyon dolardan 250 bin dolara kadar çekilmiş olması çok önemli. Belirlenen rakamlar ciddi teşvik olarak yorumlanabilir, bundan sonra yabancı yatırımcı talebince gözle görünen bir artış bekliyoruz. 

Ergin Bayram / Omran İnşaat Genel Müdürü:
"Düzenleme, yatırımcılar için son derece cazip" 

Vatandaşlıkta limitin düşürülmesi konuta teşviği artıracak!


Resmi Gazete'de yayımlanan yabancıların Türkiye vatandaşlığına geçişiyle ilgili yapılan düzenlemeler son derece mutluluk verici. Düzenlemede görüyoruz ki; Türkiye vatandaşlığına hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarı 2 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi. Türkiye'de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli de 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekildi. Ayrıca vatandaşlık almak isteyen yabancılar için özel ofisler açılacağı ve işlemlerin en kısa sürede tamamlanacağı da belirtiliyor. Bunlar Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapmak üzere bekleyen yabancı yatırımcılar için son derece cazip düzenlemelerdir. Özellikle, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin vatandaşlarını ülkemize yoğun şekilde çekeceğimizi düşünüyorum.

Abdüssamet Bahadır/ Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı:
"Çok yerinde bir karar”

Vatandaşlıkta limitin düşürülmesi konuta teşviği artıracak!

Yabancı yatırımcının gayrimenkul yatırımına olan ilgisinin her ay arttığını biliyoruz. Özellikle Irak Kuveyt ve Suudi Arabistan'dan yatırımcılar çok ilgili. Ancak bu rakamları daha da yukarılara çekmek ve yabancı yatırım gelirini artırmak için Türkiye'ye yatırımı cazip hale getirmek gerekiyor. Türkiye'nin konut ihracatçısı bir ülke konumuna gelmesi için mütekabiliyet konusunun gündemde tutulması ve bazı ek düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesi gerektiğinin altını her zaman çizdik. Şimdi bir adım daha atılmış oldu. 
Yeni kararnameyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarı 2 milyon dolardan 500 bin dolara, Türkiye'de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedeli de 1 milyon dolardan 250 bin dolara çekildi. Bundan sonra yabancıya konut satışında ciddi bir ivme kazanacağımızı düşünüyoruz.

İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:
“Yabancı yatırımcıları ülkemizde daha çok göreceğiz”

Vatandaşlıkta limitin düşürülmesi konuta teşviği artıracak!

Yabancı yatırımcıların ve fonların Türkiye'nin farklı bölgelerinde konut sahibi olmak istediklerini biliyoruz. Özellikle Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi ülkeler sadece Türkiye'den değil tüm dünyadan gayrimenkul alımı yapan ülkeler. Tarihi bağlarımız ve coğrafi yakınlığımızın yanı sıra ülkemizin jeopolitik konumu da bu ülkeler için bizi cazip hale getiriyor. Bu ülkeleri yatırım yapmaları için çekmek içinse birtakım kolaylıkları hayata geçirmek gerekiyor. Türk vatandaşlığına hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarının 2 milyon dolardan 500 bin dolara ve Türkiye'de gayrimenkul sahibi yabancıların vatandaşlığa geçişi için gereken asgari taşınmaz bedelinin de 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirilmesini de bu anlamda çok önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Bundan sonra yabancı yatırımcıları ülkemizde daha çok göreceğiz diye düşünüyoruz. 
 


Geri Dön