19 / 03 / 2024

Vatandaştan habersiz imar değişmeyecek!

Vatandaştan habersiz imar değişmeyecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı manifestoda "imar ve kentsel dönüşüm" için yeni yol haritası netleşti. Artık vatandaştan habersiz imar planı değişmeyecek.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yılın başında açıklanan manifestonun önemli ayağını oluşturan "imar ve kentsel dönüşüm" için yeni yol haritası netleşti.

Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre; artık arsalar üzerinde en küçük imar değişikliğinden bile vatandaşın haberi olacak. İmar değişikliği, kaynak tahsisi gibi karar alma süreçleri daha şeffaf hale getirilecek. İmar plan değişiklikleri muhtarlık binalarında ilan edilip, plan değişikliklerinde vatandaşın, sivil kuruluşların görüşü, onayı alınacak. İmar alanına özel ihtisas mahkemeleri kurulacak. Gayrimenkul değer artışından elde edilen kazançlar kentsel hizmetleri geliştirme için kullanılacak. İşte eylem planının detayları:
 

KATILIMCILIK ESAS ALINACAK

Yerel yönetimlerde imar değişikliği, kaynak tahsisi gibi karar alma süreçleri internet üzerinden yayımlanacak. Daha önceden belediyenin imar dairesinde askıya çıkan değişiklikler muhtarlık ilan tabelalarında artık halkla paylaşılacak.

İHTİSAS MAHKEMESİ

Çevre, enerjide olduğu gibi imar alanında da ihtisas mahkemesi kurulacak. İmar uygulamalarında alt düzeydeki imar planlarının bütünlüğü korunacak.

DÖNÜŞÜMDE YENİ YAKLAŞIM

Kentsel dönüşümün gayrimenkul odaklı, emsal artışına dayalı yaklaşımdan kurtulması sağlanacak. İmar planları ve kentsel tasarımlar, kentin dokusuna uygun olacak.

İSTANBUL'A ÖZEL 2 BAŞLIK

İstanbul'da kentsel dönüşüm uygulamaları ve imara yeni açılacak alanların planlaması yapılırken nüfus yoğunluğuna göre afet-acil durum toplanma alanları oluşturulacak.

YERLİ MALZEME ÜRETİMİ

Kentsel dönüşüm çalışmalarında yerli ve yenilikçi malzemelerin üretilmesi desteklenecek.

ULAŞIM PLANLARIYLA UYUM

İmar planları ile ulaşım ana planlarının uyumlu olmasını sağlayacak bir koordinasyon mekanizması kurulacak. Nazım planlarda yeni alt merkezler tanımlanacak.

GAYRİMENKUL DEĞER BİLGİ MERKEZİ

Tapu işlemlerinde gerçekleşen fiyatın kaydedilmesi, değer artışlarının tespiti, taşınmaz değer haritalarının oluşturulması için gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacak.

İLLER BANKASI DESTEK VERECEK

Kentlerin özgün kimliğini geliştirmek üzere İller Bankası tarafından yerel yönetimlere yönelik destek programları geliştirilecek.


Geri Dön