26 / 04 / 2024

Vefa geri alım hakkı nedir?

Vefa geri alım hakkı nedir?

Mal sahibinin sattığı taşınmazı müşteriden geri alma hakkı bulunuyor. Bu hak tapuya 10 yıl için tesis edilebiliyor. Peki, vefa geri alım hakkı nedir?



Vefa geri alım hakkı nedir?

Vefa geri alım hakkı satanın, sattığı taşınmaz malı müşteriden geri satın alma hakkının tapuda saklı tutması olarak karşımıza çıkıyor.  Geri alım hakkı satış işlemi sırasında ya da satış işleminden sonra noterden düzenlenen sözleşme ile en çok 10 yıl için tesis edilebiliyor. 


Noterce düzenlenmiş sözleşmenin tapuya ibrazı halinde malikin, sözleşmede yetki verilmişse geri alım hakkı tapuya şerh edilebiliyor. Vefa geri alım hakkı, yeni malikin taşınmaz mal üzerindeki haklarını ve tasarruf yetkilerini kullanmasını engellemiyor. 


Satış akdi sırasında vefa hakkı saklı tutuluyorsa satış resmi senedine bu hak yazılıyor.  Satış işleminden sonra bu hak tesisi ediliyorsa, noterce düzenlenmiş sözleşme aranıyor. 


Vefa hakkı uygulaması oldukça enderdir. Genelde, satış bedelinin süresinde ödenmemesi ihtimali karşısında satıcının vefa hakkını kullanmasına rastlanıyor. 


Vefa hakkının maliyeti!

1. Satış anında resmi senet düzenleniyorsa işlemler için alınan harç dışında başka bir harç alınmaz.

2. Belirlenen oranda damga vergisi tahsil ediliyor. 

3. Bu resmi senet noterde düzenlenmişse eğer belirlenen oranda tapu harcı tahsil ediliyor. 

4. Vefa hakkı 10 yıl süresi dolduğunda maktu terkin harcı alınıyor. 


Vefa hakkı kaç yıl geçerli olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön