26 / 04 / 2024

Veli Ağbaba: Esnafın birikmiş kira borcu devlet tarafından karşılansın!

Veli Ağbaba: Esnafın birikmiş kira borcu devlet tarafından karşılansın!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, parti genel merkezi önünde yaptığı konuşmada esnafın kira borcunun devlet tarafından karşılanması gerektiğini dile getirdi.



CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, partisinin genel merkezi önünde müzisyenler, kafe, restoran, bar sahipleri, manav ve bir grup seyyar satıcının katılımıyla basın toplantısı düzenledi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; bugün koronavirüs salgınının 310'uncu günü olduğunu belirten Ağbaba, CHP olarak bu süre zarfında tedbirlerle faaliyeti kısıtlanan, iş yeri kapatılan, salgın nedeniyle iş yapamayan 2,2 milyon esnafın sesini duyurmaya çalıştıklarını dile getirdi. 

Veli Ağbaba: Esnafın birikmiş kira borcu devlet tarafından karşılansın!


CHP olarak "Bu dönemde, esnafın SGK ve Bağkur prim borçları devlet tarafından ödensin" dediklerini belirten Ağbaba şunları söyledi: 

"Esnafın birikmiş kira ve faturaları devlet tarafından karşılansın dedik. Esnafımıza yönelik icra işlemleri durdurulmalıdır dedik. Sicil affı çıkarılsın dedik ve esnafımızın kullandığı krediler, faizsiz ve ödeme gücüne göre taksitlendirilsin dedik. Peki AKP ne yaptı? En küçük esnafın dahi pandemi sürecinde toplam kaybı 50 bin lirayı aşmışken 310 gündür kepenk kapatan, iş yapamayan esnafa, iktidar üç ay süre boyunca günlük 33 lira, yani aylık 1000 lira para lütfetti. Faturasını ödeyemeyen esnafa icra memurları gönderdi. Esnaf ve Sicil Gazetesi verilerine göre bu yıl meslekten ve sicilden terkini yaparak kepenk indiren, yani iflas eden esnaf sayısı 100 bine ulaştı. Son bir yılda her gün ortalama 273 esnafımız kepenk indirmek zorunda kaldı, 100 bin aile işsiz ve gelirsiz kaldı. İktidardan ne bir Allah'ın kulu esnafların, çalışanların sorunlarını dinledi ne etkili bir çözüm üretti ne de bu insanların aileleriyle hayatlarını devam ettirebileceği bir yardım verdi."

Kafe, kahvehane, lokanta ve bar çalışanlarına da değinen Ağbaba, kafe, lokanta, kahvehanelerin 54 gündür, barların ise 298 gündür kapalı olduğunu hatırlattı. Buralarda çalışan yaklaşık 2 milyona yakın kişinin işsiz ve gelirsiz kaldığına dikkati çeken Ağbaba, şunları söyledi: 

"Bu insanlar, 'Ya tedbirler alınsın, mekanlar açılsın ya da bize insanca yaşayabilecek bir yardım yapılsın' diyorlar. Özellikle eğlence sektöründe, barda çalışan yüz binlerce insanın, müzisyenin 298 gündür ne yiyip ne içtiğini bilen yok. İş yerlerini kapatınca bu kadar insanın ekmeğini kazanacağı başka bir yer yok. Müzik-Sen’in verilerine göre salgın başladığından bu yana intihar eden müzisyenlerin sayısı yüze yaklaştı. Ekmek teknesi müzik aletlerini satarak evini geçindirmeye çalışan müzisyenler var,  pandemi sonrası ne yapacaklarını bilmiyorlar. 2 milyon esnafın beşte birine sadece üç ay boyunca günlük 33, aylık 1000 lira verdikleri desteği yere göğe sığdıramayanları, marketlere, pazara, sokağa çıkmaya davet ediyoruz. Biz, CHP olarak, halk sağlığını ve hayat pahalılığını ülkemizin en önemli gündemi olarak görüyoruz. Milyonlarca insanı doğrudan açlığa mahkum eden anlayışa da sessiz kalmadık, kalmayacağız."

Veli Ağbaba'dan kira yardımına eleştiri!


Geri Dön