27 / 04 / 2024

Veraset ilamı alındıktan sonra miras reddedilebilir mi?

Veraset ilamı alındıktan sonra miras reddedilebilir mi?

Bir kimsenin vefatının ardından veraset ilamı alınarak, mirasçıların kimler olduğu ve mirasın ne olduğu tespit edilebiliyor. Peki, veraset ilamı alındıktan sonra miras reddedilebilir mi?



Veraset ilamı alındıktan sonra miras reddedilebilir mi?

Bir kimsenin vefatının ardından veraset ilamı alınarak, mirasçıların kimler olduğu ve mirasın ne olduğu tespit edilebiliyor. Veraset ilamı Sulh Hukuk Mahkemesinden ya da noterden alınabiliyor.


Peki, veraset ilamı alındıktan sonra miras reddedilebilir mi? Miras ne zaman reddedilebilir?


Medeni Kanun gereğince miras veraset ilamı alındıktan sonra reddedilebiliyor. Kanunen miras, üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlıyor.


Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır. Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekir.


Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder. Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir.


Mirasçılardan biri tarafından ret

Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçer.


Mirası reddeden atanmış mirasçının payı, mirasbırakanın ölüme bağlı tasarrufundan arzusunun başka türlü olduğu anlaşılmadıkça, mirasbırakanın en yakın yasal mirasçılarına kalır.



Veraset ilamı süresi geçerse ne olur?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulsii.com






Geri Dön