24 / 04 / 2024

Veraset ilamı için gerekli belgeler nelerdir?

Veraset ilamı için gerekli belgeler nelerdir?

Veraset ilamı bir diğer ifadeyle mirasçılık belgesi, miras bırakanın mirasçılarının kim olduğunu ve kanuni miras paylarını gösteren belgedir. Bu belge için mirasçılardan birinin başvuru yapması gerekiyor. Peki, Veraset ilamı başvurusu için neler gerekli? İşte tüm merak edilenler..



Bir kimsenin ölümü üzerine mevcut mal varlığının kanuni mirasçılarına intikal etmesi işlemi veraset olarak ifade ediliyor. Miras bırakan kişiye muris, mirasçılarına varis, ikisi arasındaki münasebete de veraset deniyor. 

Ölümle murisin malları, bir bütün olarak doğrudan doğruya mirasçılara intikal ediyor. Sonuç olarak veraset bir servetin el değiştirmesi anlamına geliyor. 

Veraset ilamı için gerekli belgeler nelerdir?

Veraset ilamı ise mirasçıların talebi üzerine yetkili merci tarafından verilen ve mirasçılık sıfatının ispat edilmesine ve bu sıfatla tereke üzerinde tasarrufta bulunulmasına yarayan resmi bir belge olarak biliniyor. 

Veraset ilamı alınabilmesi için mahkemelerin sulh hukuk bölümlerine başvuru yapılabiliyor. Eğer bu işlemde mahkemelik bir durum yoksa işlemin noter aracılığı ile yapılması yeterli oluyor. Peki, Veraset ilamı için gerekli belgeler nelerdir? 
 


Geri Dön