19 / 04 / 2024

Veraset ilamı için gerekli evraklar!

Veraset ilamı için gerekli evraklar!

Mirasçıları ve mirasçılık oranlarını gösteren veraset ilamının alınabilmesi için mirasçılardan birinin Sulh Hukuk Mahkemesi'ne giderek, başvuruda bulunmaları gerekiyor. Peki, veraset ilamı için gerekli evraklar nelerdir?



Veraset ilamı için gerekli evraklar!

Mirasçıları ve mirasçılık oranlarını gösteren veraset ilamının alınabilmesi için mirasçılardan birinin Sulh Hukuk Mahkemesi'ne giderek, veraset ilamı için başvuruda bulunmaları gerekiyor. 


Mirasçı olduğunu düşünen ve veraset ilamı başvuru dilekçesini Sulh Hukuk Mahkemesi'ne teslim eden herkes, bu belgeyi temin edebiliyor. Peki, veraset ilamı için gerekli evraklar nelerdir?


Veraset ilamı için gerekli evraklar:

* Ölüm belgesi,

* Nüfus Kayıt Örneği,

* Veraset ilamı istemi içeren dilekçe.


Veraset ilamı; 01.10.2011 tarihine kadar yalnızca sulh hukuk mahkemesinden alınıyordu. Ancak 01.10.2011 tarihinden itibaren mirasçılarca sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterlerden de alınabiliyor.


Mirasçıların notere müracaatlarının ardından; Noter başvuru üzerine nüfus kayıtlarını inceleyerek öncelikle ilgilinin yasal mirasçı olup olmadığını tespit eder. 


Mirasçılığın tespitinde ilgili tarafından sunulacak güncel nüfus kayıt örnekleri veya noter tarafından elektronik ortamda temin edilecek kayıtlar esas alır. 


Nüfus kayıt örneğinin elektronik ortamda temin edilememesi halinde, bu kayıtlar noterce nüfus müdürlüğünden yazıyla da istenebiliyor.


İlgilinin nüfus kayıtlarına göre yasal mirasçı olduğunun tespit edilmesi halinde özel kanunlardaki usuller de dikkate alınarak ilgiliye, miras paylarını gösterir mirasçılık belgesi ve suretleri verilecek. Mirasçılık belgesi için başvuranların notere harç ödemeleri gerekiyor.



Veraset ilamı dilekçesi 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön