23 / 04 / 2024

Veraset ilamı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Veraset ilamı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Veraset ilamı, mirasçıların talep etmesi üzerine yetkili merci tarafından verilebiliyor. Peki, Veraset ilamı alabilmek için gerekli evraklar 2022 nelerdir? İşte tüm detaylar...



Bir kimsenin ölümü üzerine mevcut mal varlığının kanuni mirasçılarına intikal etmesine veraset deniyor. Miras bırakan kişiye muris, mirasçılarına varis, ikisi arasındaki münasebet de veraset olarak ifade ediliyor. Ölümle murisin malları, bir bütün olarak doğrudan doğruya mirasçılara intikal etmiş oluyor. Sonuç olarak veraset bir servetin el değiştirmesi anlamını taşıyor. 

Veraset ilamı, mirasçıların talep etmesi üzerine yetkili merci tarafından verilen ve mirasçılık sıfatının ispat edilmesine ve bu sıfatla tereke üzerinde tasarrufta bulunulmasına yarayan resmi bir belgedir. Mirasçılık belgesi mahkemeden talep edildiyse verilen karar, taraflar için kesin hüküm oluşturacağından ilam niteliği taşımaktadır. Mahkeme tarafından düzenlenen bu belgeye veraset ilamı deniliyor.

Veraset ilamı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Mirasçılık belgesi üç yolla alınabiliyor. Birinci yol sulh hukuk mahkemelerinde çıkartmak olarak biliniyor. Miras bırakanın ölmeden önceki son ikametgah adresinde bulunan sulh hukuk mahkemesine dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. 

İkinci yol ise noterde çıkartılması olarak karşımıza çıkıyor. Herhangi bir mirasçı tarafından notere başvuru yapılabiliyor, noter tarafından nüfus kayıt örnekleri de incelenerek çıkartılabiliyor. 

Üçüncü yol ise e-devlet sistemi üzerinden çıkarılması olarak biliniyor. 2018 yılı itibariyle başlayan uygulama ile sayesinde 1990 yılı sonrası ölen kişilerin T.C. Kimlik Numarası girilerek mirasçılık belgesi alınabiliyor. 

Mirasçılık belgesini noterden almak için tarafların bazı evrakları temin etmesi gerekiyor. Peki, Veraset ilamı için gerekli evraklar 2022 nelerdir? İşte konu hakkında tüm detaylar... 


Geri Dön