19 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemeleri için son gün 1 Haziran!

Veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemeleri için son gün 1 Haziran!

Veraset yoluyla veya hangi suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir kişiden diğer bir kişiye intikal mallar için veraset intikal vergisi ödenmesi gerekiyor. Veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemeleri için son gün 1 Haziran!



Veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemeleri için son gün 1 Haziran!

Veraset Ve İntikal Vergisi Kanunu'nda yer alan tanıma göre, ''Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya her hangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisine tabidir.''


Kişi miras, vasiyet, vb. yollarla servete sahip olduğunda veraset vergisi; bağış veya başka yollardan servet sahip oluyorsa intikal vergisi ödemekle yükümlü sayılıyor. 


Vergi mükelleflerinin, vergi ödemesi yapabilmesi için ilk olarak beyanda bulunmaları gerekiyor. Veraset ve intikal vergisi beyannamesi ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;


Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;


Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine verilmesi gerekiyor.


Veraset ve intikal vergisi ödeme süresi!

Veraset ve intikal vergisi tahakkukundan itibaren üç yılda ve her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere altı eşit taksitte ödeniyor. 


Bu yılki vergi  takvimine göre verginin 1. taksit ödemeleri devam ediyor. Veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemeleri için son gün 1 Haziran olarak biliniyor. 


Veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemesi ne zaman sona eriyor?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön