28 / 03 / 2024

Veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemesi ne zaman sona eriyor?

Veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemesi ne zaman sona eriyor?

Veraset yoluyla veya ivazsız şekilde mal edinenlerle, veraset ve intikal vergisinin mükellefi sayılıyor. Peki, veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemesi ne zaman sona eriyor?



Veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemesi ne zaman sona eriyor?


Veraset ve intikal vergisi, veraset yoluyla veya hangi suretle olursa olsun ivazsız bir şekilde bir kişiden diğer bir kişiye intikal eden mallar üzerinden alınıyor.


Veraset ve intikal vergisinin mükellefi, veraset yoluyla veya ivazsız bir şekilde mal edinen gerçek ve tüzel kişiler olarak biliniyor.


Veraset yoluyla veya ivazsız şekilde mal edinenlerle, bu vergiyi ödemekle yükümlü sayılıyor.  Veraset ve intikal vergisi tahakkukundan itibaren üç yılda ve her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere altı eşit taksitte ödenebiliyor. Peki, veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemesi ne zaman sona eriyor?


Miras vergisi olarak da karşımıza çıkan veraset ve intikal vergisi 2015 yılı vergi takvimine göre, 1. taksit ödemeleri devam ediyor. Verginin 1. taksit ödemesi son günü 1 Haziran olarak biliniyor.


Miras vergisi 2015 oranları!

Matrah

Verginin Oranı (%)

Veraset Yoluyla İntikallerde / İvazsız İntikallerde

İlk   200.000 TL için  1  10

Sonra gelen 480.000 TL için 3  15

Sonra gelen 1.060.000TL için 5  20

Sonra gelen      1.900.000 TL için 7  25

Matrahın 3.640.000 TL'yi aşan bölümü için 10  30


Bir şahsa, ana, baba, eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan ivazsız intikaller hariç) ivazsız mal intikali halinde vergi, ivazsız intikallere ilişkin tarifede yer alan oranların yarısı uygulanarak hesaplanıyor.

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi ekleri nelerdir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön