28 / 03 / 2024

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi hallerde verilir?

Veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi hallerde verilir?

Bir kişinin ölümü üzerine, sahibi bulunduğu malların mirasçılarına intikali veraset ve intikal vergisine tabi tutuluyor. Peki, veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi hallerde verilir? Hangi hallerde verilmez?



Veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi hallerde verilir?

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince; Bir kişinin ölümü üzerine, sahibi bulunduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının mirasçılarına intikali veraset ve intikal vergisine tabi tutuluyor.


Öte yandan, malların herhangi bir suretle ivazsız (karşılıksız) bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde de veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki, veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi hallerde verilir? Veraset ve intikal vergisi beyannamesi hangi hallerde verilmez?


Veraset yolu ile meydana gelen intikallerde intikal eden malların değerleri toplamı istisna haddi altında kalsa dahi beyanname verilmesi zorunlu oluyor.


Diğer suretle meydana gelen ve değerleri toplamı istisna hadlerinin altında kalan ivazsız intikaller için beyanname verilmiyor.


Veraset yoluyla meydana gelen intikallere ilişkin veraset ve intikal vergisi beyannamesi;

-Ölüm Türkiye'de meydana gelmiş ise ölüm tarihinden itibaren, mükelleflerin Türkiye'de bulunmaları halinde dört, yabancı bir ülkede bulunmaları halinde altı ay içinde,


-Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ise mükelleflerin Türkiye'de bulunmaları halinde altı, ölen kişinin bulunduğu ülkede bulunmaları halinde dört, murisin bulunduğu ülke dışında yabancı bir ülkede bulunmaları halinde sekiz ay içinde,


-Gaiplik halinde, gaiplik kararının ölüm siciline kaydolunduğu tarihi izleyen bir ay içinde, 

verilir.


İvazsız intikallere ilişkin veraset ve intikal vergisi beyannamesi; malların hukuken iktisap edildiği tarihi izleyen bir ay içinde verilir.


-Gerçek veya tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 5602 sayılı Kanunda tanımlanan şans oyunlarında, yarışma ve çekiliş ile müsabakaların yapıldığı günü takip eden ayın 20 nci günü akşamına kadar verilir.



9 soruda veraset ve intikal vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön