26 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi ne zaman 2015?

Veraset ve intikal vergisi ne zaman 2015?

Miras Hukuku gereğince, menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi vergiyi doğuruyor. Peki, vergiyi kim öder? Veraset ve intikal vergisi ne zaman 2015 ödenir?



Veraset ve intikal vergisi ne zaman 2015?

Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan

malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle ivazsız (karşılıksız) bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikali veraset ve intikal vergisinin konusuna giriyor.


Miras Hukuku gereğince, menkul ve gayrimenkullerin veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi vergiyi doğuruyor.


Veraset yoluyla veya ivazsız bir suretle mal intikal eden gerçek ve tüzel kişiler, vergi mükellefi oluyor.


1.1.1983 tarihinden önce veraset yolu ile veya ivazsız bir şekilde intikal eden gayrimenkullerin ticari işletmeye dâhil olsun veya olmasın rayiç bedelle, 1.1.1983 tarihinden sonra veraset yolu ile veya ivazsız bir şekilde intikal eden gayrimenkuller, ticari işletmeye dâhil olsun veya olmasın ölümün veya ivazsız intikalin meydana geldiği yıla ait emlak vergisine esas olan vergi değeri ile beyan edilmesi gerekiyor.


Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Veraset yoluyla intikal eden mal, istisna haddinin altında kalsa dahi beyanname veriliyor.


Mükellefler, veraset ve intikal vergisi beyannamesini; Veraset yoluyla gerçekleşen intikallerde ölen kimsenin ikametgâhının bulunduğu, Diğer suretle gerçekleşen intikallerde tasarrufu yapan şahsın ikametgâhının bulunduğu, Tüzel kişilerde ve diğer teşekküllerde merkezlerinin bulunduğu, Miras bırakanın veya bu tasarrufu yapan şahsın ikametgâhı yabancı memlekette ise Türkiye’deki son ikametgâhının bulunduğu,

7 bulunduğu yerdeki vergi dairesine verirler. Peki, veraset ve intikal vergisi ne zaman 2015 ödenir?


Veraset ve intikal vergisi ne zaman 2015?


Veraset ve intikal vergisi, tahakkukundan itibaren üç yılda her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere toplam altı eşit taksitte ödeniyor. Buna göre 2015 yılında ödenecek veriler için ödeme dönemi yarın 1 Mayıs itibarıyla başlıyor.


Mirasçılık belgesi nereden alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön