28 / 03 / 2024

Veraset vergisi ödeme süresi!

Veraset vergisi ödeme süresi!

Veraset ve intikal vergisinin, bir kimsenin ölümünden sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin mirasçıları tarafından kabul edilmesi neticesinde ödenmesi gerekiyor. İşte veraset vergisi ödeme süresi...



Veraset vergisi ödeme süresi!

Türkiye sınırları içerisinde bulunan malların sahiplerinin vefat etmesi sonucunda; veraset tarikiyle veya her hangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali "Veraset ve İntikal Vergisi" ne tabi tutuluyor.


Veraset ve İntikal Vergisi kanununa göre, vergi için ödenmesi gereken bedel kişiye kalan mirasın değeri üzerinden hesaplanıyor. 


Ayrıca vergi ödemelerinden önce edinilen gayrimenkuller için mal beyanında bulunulması gerekiyor. Tescil tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde sonucu ilgili vergi dairesine bildirilmek üzere, intikal eden gayrimenkullerin tescil işlemi, veraset ve intikal vergisinin tahakkuku beklenmeksizin yapılıyor.


Miras kalan malların alınmasından sonra, söz konusu mallar için vergi, veraset ve intikal vergisinin tahakkukundan itibaren 3 yılda ve iki eşit taksitte ödeniyor.


Veraset vergisi ne kadar ödenir?

Kanuna göre, Veraset ve intikal vergisi tahakkukundan itibaren (3) yılda ve her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki eşit taksitte (gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazananlara ödenecek ikramiyeler ile 5602 sayılı Kanunda tanımlanan şans oyunları dolayısıyla dağıtılacak ikramiyelerden kesilen vergiler beyanname verme süresi içinde) ödenir.


Veraset ve intikal vergisi tarifesi 2013:


Veraset vergisi ödeme süresi!




Veraset vergisi ödeme tarihleri!



Geri Dön