27 / 04 / 2024

Vergi borcumu ödemedim ne olacak?

Vergi borcumu ödemedim ne olacak?

Mart ayı içerisinde taşınmaz malların yıllık gelir vergilerinin ilk taksit borcu ödendi. Beyanname ve ödemeler en son 2 Nisan'da yapıldı. Peki, bu süre içinde "Vergi borcumu ödemedim ne olacak?" diyorsanız işte yanıtı...



Vergi borcumu ödemedim ne olacak?

Mart ayı içerisinde taşınmaz malların yıllık gelir vergilerinin ilk taksit borcu ödendi. Beyanname ve ödemeler en son 2 Nisan'da yapıldı.


Peki, bu süre içerisinde ilk taksit borcunu ödemeyenler ne yapacak? Siz de "Vergi borcumu ödemedim ne olacak?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Tahakkuk eden vergi borcunu ödemeyen mükellefler hakkında, Vergi Usul Kanunu madde 331 ve müteakip maddeleri uyarınca cezalar uygulanıyor.


Kira gelir vergisinde;

Konutlardan elde edilen kira gelirleri 1 MART 31 MART 2015 tarihleri arasında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanılamaz.


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler.


Vergi cezası..

Usulsüzlük cezaları, 1. derece ve 2. derece usulsüzlükler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Örneğin, vergi harç ve beyannamelerinin süresinde verilmemiş olması 1. derecede usulsüzlük cezası kapsamında oluyor.


Vergi borçlarına ait zaman aşımı süresi 5 senedir. 5 yılı geçen vergi borçları zaman aşımına uğrar. Bu borçlar hakkında geriye dönük inceleme yapılamaz ve ceza kesilemez.



Kira beyannamesi vermeyi unuttum ne yapmalıyım?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön