19 / 04 / 2024

Yeni aldığım evin emlak vergisi ne olacak?

Yeni aldığım evin emlak vergisi ne olacak?

Taşınmazların vergi dönemi dışında satılması halinde o seneye ait emlak vergisinin nasıl ve kim tarafından ödeneceği merak edilen hususlar arasında yer alıyor. Peki, yeni aldığım evin emlak vergisi ne olacak, diyorsanız işte yanıtı..



Yeni aldığım evin emlak vergisi ne olacak?

Taşınmazların vergi dönemi içinde veya vergi dönemi dışında el değiştirmesi halinde o seneye ait emlak vergisinin nasıl ve kim tarafından ödeneceği merak edilen hususlar arasında yer alıyor.


Bilindiği üzere emlak vergisinde mükellefiyet, taşınmazın satın alındığı tarihi takip eden sene başlıyor.


Buna göre gayrimenkulün satışının yapıldığı yıl ve daha önceki yıllara ait emlak vergisinin mükellefi satıcı niteliğindeki eski malik oluyor.  Buna göre 2015 yılı için "Yeni aldığım evin emlak vergisi ne olacak?" diyorsanız hemen yanıtlayalım.


2015 yılında satın alınan evin vergisini eski malik ödüyor. Yeni malik olarak vergi ödemelerine 2016 yılında başlayacaksınız.


Satışı yapılan gayrimenkulün satıştan önceki döneme ait ödenmemiş emlak vergisi ve ek emlak vergisi borçlarından taşınmazı satan yanında taşınmazı alanında müteselsilen sorumluluğu bulunuyor.


Verginin taşınmazı satın alan tarafından ödenmesi durumunda alıcının satıcıya başvurarak ödemiş olduğu vergiyi talep edebiliyor.


2015 yılına ait emlak vergisi ödeme süresi 1 Haziran'a kadar devam ediyor. İkinci taksitler ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.


İnşaat halindeki binanın emlak vergisi nasıl ödenir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön